Sosem tudom ilyenkor, hogy mivel szabad összehasonlítani az iPhone-termékciklus felénél megjelenő Galaxykat, az előző (6s) vagy az idén megjelenő (7) iPhone-szériával, aztán végül úgy maradok, hogy az előzővel, hiszen

az legalább létezik.

Tegnap a Samsung hivatalosan is bemutatta azokat a telefonokat, amik az Apple készülékeinek a legnagyobb konkurenciát szeretnék jelenteni. Azt biztosra vehetjük, hogy a dél-koreaiak ilyenkor mindig belepakolnak egy csomó hangzatos ficsört a készülékbe, aminek egy része kevésbé izgalmas, a másik része viszont tök jó. Lopásért könyörög.

screen_shot_2016-02-22_at_01_01_53.png

Itt van mindjárt a töltés: gyorsan szopja az áramot a Samsung S7, 30 perc alatt 60%-ra feltolja magát, ráadásul MicroUSB-ről. Ami azért jó, mert ha elszakad, nem 6790 forintért vehetsz új töltőkábelt (vagy valami sufni GSM boltban hihetetlen olcsón, mindössze 3500-ért). Ami viszont még ennél is menőbb, az a vezeték nélküli töltés: az új Galaxyk ezt is tudják, sőt a Samsung szerint gyorsabban lehet feltölteni őket vezeték nélkül, mint egy hagyományos, vezetékes töltés esetében. Ha pedig ezt az első tesztek is igazolják, többé nem lehet valódi kifogása az Apple-nek arra, hogy ők nem alkalmazzák ezt a saját telefonjaikban.

Legfeljebb azt fogadjuk el, hogy tényleg egy méterről akarnak tölteni.

Specifikációban is lekörözi az új Samsung-sorozat az iPhone 6s-eket (itt egy szép nagy táblázat). Fájdalmi sorrendben, kezdve a legfájóbbakkal: 3000 és 3600 mAh-s akksikat találunk az S7 és S7 Edge készülékekben, miközben a méretben nagyjából hasonló iPhone 6s-ben 1715, a Plusban 2750 mAh-s fért csak el. 4 giga RAM-ot kaptak az új Galaxyk, szemben az Apple 2 gigás limitjével. Dél-Korea: 576 és 534 ppi-s kijelző 2560x1440-es felbontással, miközben a cupertinói Retina 326 és 401 ppi-t tud csupán.

Ezek azok a számok, amik közelednek majd egymáshoz, ha az Apple is bemutatja majd a hetes sorozatot. Amit azonban mi sosem látunk, az ez:

screen_shot_2016-02-21_at_20_23_08.png

200 gigabájtig növelhető tárolókapacitás MicroSD kártyával. Az Apple és a házi bővíthetőség annyira távol áll egymástól a cég indulása óta, mintha nem is egy bolygón lennének, szóval ilyet ne is várjunk.

Ami azonban fontos: a vízállóság kérdése. Az új Galaxyk hivatalosan is IP68 por- és vízállók, vagyis egy méterre a víz alatt ki kell bírniuk fél óráig. Az iPhone 6s-sel már bemutatták korábban, hogy akár egy óráig is elvannak a vízben, de az Apple sosem feküdt rá igazán, hogy a hivatalos pecsétet is megszerezze, inkább úgy volt vele, hogy ha valaki vízbe ejti, az ő baja. Reméljük, idén már ők is készen állnak majd ugyanerre:

screen_shot_2016-02-22_at_01_02_13.png

Mi van még? A Galaxy S7-esek állítólag jobb képeket készítenek sötétben, mint az iPhone 6s-ek, és gyorsabb az autofókuszuk. "Always-on" screent kaptak, vagyis az alapinfók mindig látszanak, nyilván egy minimális akksidzsúzért cserébe.

A gamerekhez is minden eddiginél élénkebben szólnak: vízhűtést kapott a proci, hogy a nagy igénybevételnél elvigye a hőt, a játékok futtatása pedig sandard (full felbontás, 60 fps), alacsonyabb (kisebb felbontás, 30 fps) és extra alacsony módban is lehetséges. Na, az ilyen is nagyon távol áll az Apple-től: a programok egyféleképp futhatnak, papíron tökéletesen.

Az induló árak hasonlók, az új Samsung készülékek egyelőre picit drágábbak: 669 és 779 dollárért árulják őket a szolgáltatók az Egyesült Államokban.