Majdnem két hete flöbbent ki az internetből a botrány: kiderült, hogy ha nem szakszervizben cseréled az iPhone-od alkatrészeit, az Apple egy szoftverfrissítéssel kinyírja a mobilt. Aztán elkezdtek szivárogni a pontosabb információk, így megtudtuk azt is, hogy a jelenség csak az:

  • - iPhone 6-osnál és 6s-nél jelentkezik
  • - csak a Touch ID vagy az alaplap cseréjénél.

Később kiderült az is, hogy az ügy hátterében egy biztonsági védelem áll: a Touch ID-t olyan komolyan gondolta az Apple, hogy ha a rendszer azt érzékeli, hogy az ujjlenyomat-olvasó és az ujjlenyomatot tároló csip közt megszakad a kapcsolat, azonnal kinyírja a mobilt, nehogy illetéktelen kezekbe jussanak kártyainformációk, vagy más adatok.

error-53.jpg

Akkor írtam már, hogy ez a lépés elfogadhatatlan és egészen biztos vagyok abban, hogy az Apple néhány napon belül megszünteti a korlátozást és az érintett telefonokat ingyen cseréli.

Na pont ez történt, kivéve, hogy a néhány nap majdnem két hét lett. Megjelent az iOS 9.2.1 új verziója, szóval aki most update-eli a telefont, már olyan operációs rendszert tölt le, ami nem tesz kárt a buherált iPhone-okban és ami megoldja, hogy a későbbiek során se kelljen ilyesmivel szembenézniük a felhasználóknak.

Az Apple a fentieken túl elnézést kér a hibáért, a cég állítása szerint ez csak egy gyári teszt lett volna, aminek nem lett volna szabad érintenie a felhasználók mobiljait. A halott mobilokat az Apple ingyen javítja, aki új telefont vett, annak a kárát téríti az Apple.

Happy end.