Karácsony előtt jelent meg a 27-es csúcs iMacet bemutató videóm. Ebben elmeséltem, hogy miért döntöttem a gép megvásárlása mellett. Nem magyaráztam túl, de a lényeg kábé annyi volt, hogy egy tévéműsort nem lehetett már a 13 colos laptopon megvágni, asztali gép kellett, csak az OS X jöhetett szóba, mert én Final Cut X-ben vágok, ami más platformon nem érhető el, és mivel a vágási szezon közepén voltam, átszokni egy másik programra nyilván nem volt opció (meg egyébként is, faszom a pc-be), a Hackintosh sem járható út, ha hosszú távon akarsz stabil, megbízható gépet amit ér frissíteni, azt meg elég alaposan kifejtettem a videóban, hogy miért csak a csúcsgép érte meg ár-érték-arányban:

 

Szóval elég sokat téptem a számat, mégis felbukkant néhány, mint néhány, néhány tucat kommentelő, aki nem bírta ki és túlárazottnak nevezte a gépet. Pontosítsunk. Olyanokat írtak, hogy

Túlárazott szar, négyszer erősebbet rakok össze neked feleennyiből!

Ismeri ezt a hozzászólást minden Apple-felhasználó, túlárazott a MacBook Pro, hiába nem kerül többe, mint egy hasonló erejű, hasonló kijelzőjű, hasonló anyaghasználatú konkurens laptop, túlárazott az iPhone, még ha a legnagyobb gyártók csúcsmobiljai kábé ugyanennyibe is kerülnek és túlárazott minden, amin almalogó van és négyszer gyorsabb minden, amin nincs, még akkor is, ha ebben az iMacben történetesen a legerősebb asztali processzor is van, amit az új szériában gyárt az Intel.

Az emberek nem értik, hogy a drága nem egyenlő a túlárazottal, hogy ha egy gyártó kizárólag a csúcskategóriában értékesít, abból még nem következik, hogy extrém nagy profitot rak a termékeire a konkurenseihez képest, egyszerűen csak nem szól bele az alacsony árréssel járó olcsó eszközök versenyébe. De amint bármelyik vetélytárs bemerészkedik az Apple hagyományos vadászterületére, pont ugyanakkora haszonkulccsal és árral dolgozik, mint a folyton túlárazottsággal vádolt Apple.

1_23.jpg

De nézzük máshogy a dolgot: a tizedik, a zsebemben kotorászó és a gépet 4-5-szörös túlárazottsággal vádoló komment után végeztem egy kis matekot.

Ebből kiderült, hogy ha megpróbálod összerakni a 27-es, 5K-s iMac konfigurációt az olcsóbbat.hu, az argep.hu és hasonló oldalak segítségével, szóval a létező legolcsóbb helyekről guberálod össze a konfigurációt nyilván egy kis áfacsalást is bekalkulálva, akkor sem spórolsz meg semmit.

Nézzük csak: az i7-es processzorral szerelt gép 940 ezer forintba kerül. Hasonló kijelzőt csak a Dell gyárt a piacra, az 560 ezer forintba kerül. Marad 380 ezer forint az egész konfigurációra! Csak a processzor 130 ezer forintba kerül a legolcsóbb helyen, az alaplap mondjuk 40 ezer, a memória 20, az ssd 14, a merevlemez 25, a gpu 45 ezer, ez a billentyűzet, ez a touchpad 50 ezer, legbalfaszabb ház 15 ezer. Ez így együtt 340 ezer, elég jóindulatúan számolva.

És akkor jön még a táp, hűtés, webkamera, bluetooth, wifi, legyünk extrém jó fejek és mondjuk azt, hogy az egész kijön 20 ezer forintból.

Tehát: az Apple annyira túlárazott, hogy 20 ezer forintot számláz ki az extrém ízléses kialakításért, a zajtalan működésért és azért a tonnányi szoftverért, amit a gép mellé ad. Máshogy nézve: a teljes ár két százalékát megspórolva megkapod ugyan pont ezt a teljesítményt, de cserébe egy darab jogtiszta szoftvered nem lesz és az egész rendszer egy zúgó, otromba, ronda doboz lesz a szoba közepén, hiszen a fenti példákban a legolcsóbb alkatrészek közt guberáltunk.

És persze, lehetne más a matek, ha nem ilyen monitort raknál a ház mellé, hanem tök másmilyent, csak az az egyenlet már nem állja ki az összehasonlíthatóság próbáját. És igen, az Apple gépek drágák, de ha megnézed, hogy mennyiért tudnád ugyanezeket a hardverelemeket összeguberálni magadnak, azt kapod, hogy alig spórolnál valamit.

2_21.jpg

Szóval a drágaság és a túlárazottság egyáltalán nem szinonimái egymásnak és hogy fele összegért négyszer jobb gépet dzsuvázhatsz össze magadnak, mint amit az Apple ad, nos az konkrétan hazugság.

Egyébként meg mindenki olyan gépet vesz, amilyet akar, vagy tud és érdekes látni, hogy miközben a maces tábor többnyire elégedetten és persze kritikus szeretettel használja a gépét, aközben pont az ezt a tábort vátesztudattal vádoló pc-sek nyomulnak folyton előre és próbálják ránk erőltetni a saját akaratukat és igényüket.

Engem nem zavar, hogy ki-milyen számítógépet használ. Igazából nem is érdekel. Higgyétek el, igazán felszabadító érzés elfogadni, hogy mindenki olyan rendszert használ, amilyet a saját lehetőségei és igényei szerint a legjobbnak tart.