Ming-Chi Kuo, a KGI elemzője a múlt heti pletykatengerben lubickolva értékelte a kialakult helyzetet.

Hallotta, és komolyan vette az iPhone 5se nevű készülékről szóló pletykákat. Ez ugye a mostani - "mostani" - iPhone 5s utódja lenne, változatlan külsővel, de felturbózott hardverrel. Például az iPhone 6-os processzorával és kamerájával. Az elemző nem sokra becsülte a frissítést, innovatívnak kicsit sem nevezte, én viszont nagyon örülök, hogy az Apple nem dobja idén sem a kukába a legszebb telefondizájnját.

Ez önmagában jó hír, de még nem értünk a végére.

Az elemző nem sok örömet jósol az iPhone-eladásokkal kapcsolatban, a csökkenő tendencia csorbáját egyelőre a még több mint fél év múlva érkező iPhone 7 sem köszörülheti ki. Hogy mekkora ez a csorba, holnap este, az ilyenkor szokásos negyedéves pénzügyi jelentésből kiderül (még késő este kirakjuk a blogra az értékelést).

Ehelyett Kuo azt állítja, hogy a nemsokára frissülő MacBookok viszik majd a prímet, egy határozott növekedéssel az üzleti szegmensben. Ideje is a frissítésnek, a Retina MacBook Prók több mint 250 napja, a MacBook Airek több mint 320 napja frissültek utoljára (most ne is beszéljünk a sima MacBook Próról, gyalázat, hogy még él). Az Apple állítólag az Intel új Skylake processzorait várja, ami a 10-20 százalékos CPU és 16-41 százalékos GPU teljesítménynövelés mellett akár 30 százalékkal több kraftot hagyna a laptop akksijában.

Mikor hallottunk utoljára olyat, hogy egy elemző legyint az iPhone-ra, és kiemeli a Maceket? 2008, vagyis az Appleblog fennállása óta biztos, hogy nem. Ami azért jó, mert az Apple több energiát fordíthat megint erre a területre is.

tim-cook-new-macbook-2-1037x691.jpg