Steve Zadesky 16 évig dolgozott az Apple-nél. 1996-ban végzett a Stanfordon, három évet lehúzott mérnökként a Fordnál, és 1999 óta vesz részt az Apple termékek fejlesztésében, legutóbbi titulusa szerint mint az iPod/iPhone Product Design alelnöke. Volt.

steve-zadesky-2.jpg

A távozást a Wall Street Journal szellőztette meg belső informátorokra hivatkozva, szóval nem hivatalos még semmi. Zadesky állítólag személyes okokra hivatkozva vált meg a cégtől.

Persze a cégen belüli pletykaforrások ezt máshogy tudják.

Zadesky feladata ugyanis nemcsak egy hatalmas, több száz fős autófejlesztő részleg összekalapálása volt - Elon Musk szerint kilépett Tesla-alkalmazottakból gyúrva -, de állítólag neki kellett volna a csapatával együtt célokat megfogalmazni az autóval kapcsolatban. Miközben az Apple vezetőségtől csak betarthatatlan határidőket kaptak, világos célok nélkül.

A betarthatatlan határidőkön nem csodálkozunk, ez is azt mutatja, hogy az Apple ebből a szempontból mit sem változott az évek alatt. Megpróbálják nyomás alatt tartani a vezetőket, beosztottakat, és a legtöbbet, valami zseniálisat kisajtolni belőlük. A vízió hiánya nehezebb, hiszen egy alkalmazottra bízod, hogy találja ki a terméket, szedje rá össze a csapatot, és valósítsa meg. De még ez sem ismeretlen jelenség az Apple-nél. Ha viszont erre az a válasz, hogy asztalt borít a projekt addigi vezetője, akkor valami olyan baj van, ami nem evidens. Vagy tényleg Zadeskynek jött szembe váratlan családi esemény, ami miatt több időt töltene otthon, vagy Cupertinóban van probléma, amit úgy lehet megfogalmazni, hogy

bárki lehet manipulatív, csak nem mindenkinek áll jól.