Ma összeülnek a Szilícium-völgy nagyjai a Fehér Házban, hogy kitalálják, hogyan csaphatnak oda az ISIS-nek Kaliforniából. Többek között a Twitter, Facebook, Microsoft és a Google képviselői jelennek meg, na meg az Apple: azok a gyártók és szolgáltatók, akik az első világra kifejlesztett technológiájukkal a harmadik világ terroristáinak kommunikációját is segítik.

Az esemény talán legfontosabb szereplője az Apple, hiszen Tim Cook az iMessage szolgáltatás saját maguk által is visszafejthetetlen titkosítása miatt már nem először van satuban. Az Apple ugyanis annyira komolyan veszi ezt a magánszféráért folytatott harcot, hogy az ISIS már belső terjesztésű közleményekben állítja: az iMessage és a FaceTime a legjobb, legbiztonságosabb, bárki által elérhető megoldás, ha kommunikációra kerül a sor.

tim-cook.png

Tim Cook pedig kitart amellett, hogy nincs szükség hátsó kaput hagyni az üzenetek visszafejtésére, és hogy ki kell találni egy olyan megoldást, amikor a nemzetbiztonság és a magánszféra védelme nem választás kérdése, hanem mindkettő megvalósulhat.

Ezt a véleményt szeretné az Egyesült Államok kormánya megpuhítani. Nem lesz könnyű dolguk, mert a kijelentés komoly fegyvertény az Apple kezében a Google-lel szemben, egyfajta csendes termonukleáris harc része a keresőóriás ellen. Kíváncsi vagyok, mit ajánlanak a tech-óriásoknak, de sajnos tartok tőle, hogy közvetetten fogunk csak rájönni.