Én csak most találtam rá erre a tavaly októberben bemutatott alkalmazásra, pedig sokaknak lehet öröm a Musica Piano. Legyünk pontosak, sokaknak, akik valaha életükben kerestek rá kottára a neten, vagy szerettek volna lejátszani egy komolyzenei darabot. Akik voltak már ilyen helyzetben, tudják, hogy nem mindig könnyű megtalálni a kottát, amit aztán ki kell nyomtatni, lapozgatni benne, meg a többi ósdi hülyeség. 

Tiszta kilencvenes évek!

A Musica Piano a Könemann Kiadó dobása, akik vagy 25 ezer oldalnyi kottát digitalizáltak be, és pakoltak fel az iOS-alkalmazásba, és tették azokat elérhetővé ingyen. Persze az ingyenesség alatt azt kell érteni, hogy várakozni kell a betöltésre, és kapsz az arcodba egy kis Old Spice reklámot, de mégiscsak ingyen van.

img_1667.PNG

A dolog úgy kezdődik, hogy keresgélsz a zenék között. Itt van az app egyik legérdekesebb funkciója: a virtuális zongorán bepötyögve az ismert néhány hangot az app feldobja, mely darabok kottájában találja meg ezeket egymás után. De ez nem mindig könnyű: az e-disz ismételgetésénél például biztosra vettem, hogy a Für Elise az első között lesz, de csak a tizedik helyen találtam meg. Népszerű lehet ez az e-disz-egyensúlyozás.

img_1664.PNG

img_1663.PNG

Ha megvan a keresett darab, és betöltöttük a kottát, az ingyenes verzió le is játssza az első két sort. Na nem valami gépzongora pötyögtet: valódi felvételeket hallhatunk viszont, az előadók között van Vásáry Tamás zongoraművész és a Virtuózokban feltűnt fiatal Boros Misi is. A fizetős verziókban végigjátszák a darabot, egy piros pötty pedig végig mutatja, hol jár az előadó. 

A fenti videón úgy tűnik, mintha az app magától lekövetné, éppen hol járunk a kottában - ami egyébként zseniális lenne, és mindenki erről beszélne -, de sajnos ez nem így van. Beállíthatjuk a metronómot, és van lehetőség arra is, hogy a játékunknak utólag adjuk meg a tempóját, "vágásokat" beillesztve ott, ahol lassítottunk, gyorsítottunk. A felvételek egyébként már a fizetős verziókban elérhetőek csak, ahogy a teljes darabok meghallgatása is: ha a kották lejátszását szeretnénk 320 kbps-ban meghallgatni, már havi 8,99 eurót kell kicsengetni. 

img_1656.PNG

Az előfizetések így épülnek fel. A BASIC ingyenes, a teljes kottagyűjtemény elérhető. Beállítható és megosztható a saját ujjrendünk. Kinyomtathatjuk a kottákat, és kereshetünk a zenékre. a PREMIUM havi 0,99 euró, ezért már letölthetjük a kottákat hangfájlokkal együtt offline használatra, felvehetjük a saját játékunkat, és a kottákat is jobb felbontásban látjuk. A 4,99 eurós ugyanezt tudja, plusz 64 kbps-ban meghallgathatóak a lejátszások, 8,99-ért pedig még több hangfájlt tölt be a program a kottákhoz, a már említett 320 kbps-ban. Ez nem olcsó, ráadásul ahogy látom a legfrissebb sajtóanyagból, a következő 100 darabot már 10 euróért kínálják majd letöltésre, vagyis a havi összegért cserébe nem bővítik tovább a gyűjteményt.

img_1659.PNG

Szóval jó ötlet, hogy szóló zongoradarabokat a kottájukkal együtt hallgassunk, különösen hogy a lejátszás során mindig tudjuk, hol tartunk épp a kottában. Sokkal könnyebb így megérteni már csak hallgatóként is a darabokat, láthatjuk, mikor merre transzponált a szerző, hol kacsintott ki a hangnemből, de a 9 euró ezért havonta tényleg nem tűnik kevésnek. Persze nem én vagyok a célcsoport: aki tényleg játssza is a kottákat, aki felveszi a játékát, megosztja a tanárával - aki az app segítségével lehet a világ másik felén is, ebben is segítséget nyújtanak -, akinek nem kell tonnányi kottát cipelni azért, mert az alkalmazásban ott van minden, ami épp kell neki, és a zongorára kicsapva még lapozóra sincs szüksége, annak azért jobban megéri.

Idén bővítik a repertoárt, Liszt és Gershwin érkezik, a távolabbi céljuk pedig, hogy ne csak zongoraműveket, hanem például operákat is feltöltsenek a rendszerbe.

iPhone és iPad verzió.

Sándor, köszi a tippet.