almalé és kungfu Rólunk

Minden várakozáson felül brutális az iPhone 6s processzora

A hwsw-n tök jó cikkek szoktak megjelenni, a srácok úgy kenik-vágják a hardveres kérdéseket, ahogy mi sosem fogjuk és most az iPhone 6s processzorát, az A9-est kezdték el darabokra szedni.

Mármint kielemezni.

Az egész cikket érdemes elolvasni, mert vannak benne remek háttérsztorik arról, hogy miként vált komoly csiptervezővé az Apple az iPhone 5s-ben bevezetett A7-essel és hogy milyen komoly az a munka, amit a valódi teljesítmény biztosítása érdekében végez a cég: míg a konkurensek a magok számát növelik, ami tervezési szempontból egyszerű feladat és ami a specifikáción tök jól mutat, hiszen az elméleti számítási teljesítmény nagy, addig az Apple felmérte, hogy számos feladat párhuzamosítása nem megoldható illetve nem várható el a programozóktól, hogy ők végezzék el a piszkos munkát, ezért inkább a kétmagos felépítés mellett maradt. Így a processzor papíron alacsonyabb számítási teljesítmény mellett is jóval nagyobb valódi erőt ad a felhasználó kezébe, mint a négy-, és nyolcmagos felépítésű konkurensek, szóval ha nem a benchmarkoknak, hanem az embereknek fejlesztesz, akkor az A-sorozat a menő.

Csakhogy.

A csavar a sztoriban az, hogy az Apple processzorai nem csak a valóságban erősek, hanem papíron is brutális teljesítményt nyújtanak és simán hozzák a négy és nyolcmagos csipek erejét. Sőt, elvégeztek néhány tesztet és kiderült, hogy az annak idején legyőzhetetlen Core 2 Duo E6700-at (aki meg emlékszik rá: ez volt 2006-ban az álom asztali cpu, és az ereje sok feladatra még ma is elég) is megveri néhány tesztben - néhányban persze nem, de a lényeg, hogy az iPhone 6s simán hozza egy még most is elfogadható teljesítmény nyújtó asztali processzor erejét.

a9png.png

És akkor ott van az iPad Pro A9X-e, másfél-kétszeres teljesítménnyel, ami már közel jár a mai cpu-k szintjéhez.

Végül a hwsw is azt a következtetést vonja le, amit már én is mondok vagy másfél éve: a 64 bit bevezetése és ennek a brutális teljesítménynek a hajszolása is túlmutat a mobiliparágon. Előbbinek nagy memória használata mellett van jelentősége, ami nem jellemző az iPhone-okra, utóbbi meg azért felesleges, mert még a két éves iPhone-ok ereje is bőven elég a legtöbb feladat során. Ennek a terméknek a forgalma semennyit sem csökkenne, ha nem épp az aktuálisan legerősebb processzort építenék bele, hiszen a vásárlóközönséget nem ez mozgatja, az ilyesmi igazából nem is érdekli őket. Lényeg, hogy a kevés, de erős mag még akkor is jobb felhasználói élményt nyújt, ha papíron csak feleannyi kraft van az A-cpu-ban, mint egy nyolcmagos konkurensben, szóval nincs kényszer, nem követeli meg a piac.

Az Apple mégis a nyers számítási kapacitást hajszolja, ami a hwsw szerint is egy irányba mutat: ARM alapú Macintosht akar készíteni a cég. És a kis MacBook-sorozat erejét elnézve, az ehhez szükséges csip az A9X-szel már  meg is érkezett.



Kipróbáltuk az új Apple TV-t és leszartuk a bokánkat

Tényleg csinált egy konzolt az Apple? Tényleg ez az egyik legjobb, legötletesebb terméke, miközben az egyik legolcsóbb? Teszteltük és végig vigyorogtunk:

 

Facebook ittYoutube ittbeszámítós kedvezmény itt, új Apple TV itt.



Kábé hétmillió Apple Watch fogyhatott eddig

A Canalys belenézett a varázsgömbbe, köpött bele némi gyíklábat, mire az felböfögött egy számot:

Hétmillió.

Állítólag ennyi bétateszter szaladgál a világban, ennyien vásárolhatták meg az Apple első generációs óráját. 

Ha nem téved a cég, akkor az Apple egyszerűen lelépte a piacot, figyelembe véve, hogy nincs olyan konkurens cég, amelyik akárcsak a 300 ezres darabszámot elérte volna az említett időszakban. A műfaj alapkövének számító Pebble állítólag kábé kétszázezerig juthatott, viszonylag könnyű kiszámolni, hogy a különbség harmincötszörös.

fullsizerender.jpg

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Canalys számai nem az eladott, hanem a leszállított mennyiséget mutatják, bár az Apple-nél általában nincs nagy különbség a kettő között. A legtöbb elemző mindenesetre 3 és 6 millió közé teszi a valóban eladott Apple Watch-ok számát, de Tim Cook csak annyit ismert el korábban, hogy valahol hárommillió fölött járnak.

Ami persze sehol sincs az iPhone eladásaihoz képest, de az iparág egészét nézve viszont elég komoly eredmény. (Tudom, mindenki azt kérdezi, mikor lesz végre tesztvideó: már van, felvettem, majdnem meg is vágtam, csak záporoznak az Apple TV-k meg iPad Prók, először ezekről megy ki az anyag holnap és jövő héten, aztán Apple Watch, eskü!).



Állítólag tényleg jön az új 4 colos iPhone

Mert kell, azért. 

A feleségemnek például pont most vettük meg az 5s-t, miután az iCentre-ben jó húszezer forinttal leárazták, és amint elkezdte használni

  1. beleszeretett
  2. megkérdezte, hogy ebben a méretben mi a legújabb

És akkor elmondtam neki, hogy az, amit a kezébe fog. És most tökre örül, meg minden, de kicsit szorongó típus, szóval egyből rákérdezett, hogy akkor mi lesz vele, amikor ez a mobil négy év múlva elfogy alóla. Én meg csak széttártam a karjaimat.

Szóval van egy rakás ember, aki nem spórolásból, hanem a mérete miatt választja a 4 colos iPhone-t, és őket az sem vigasztalja majd, ha egy nap 150 ezer alatt lehet megvásárolni a 6-os, vagy a 6 Plust, nekik ez a méret kell.

4-inch-iphone-6.jpg

Éppen ezért fantasztikus hír, hogy a témában megnyilatkozott Ming-Orákulum-Chi Kuo, az Apple pletykák legnagyobb őre, minden titkok tudója:

Tovább olvasom


Szelfikkel buktatta le magát lopott iPhone-jával az óbudai fiú

Isteni sztori:

Misinek ellopták az iPhone-ját, ami szomorú hír. Amikor viszont néhány nappal később elkezdte nézegetni az iCloud Photostreamjét, azt vette észre, hogy folyamatosan érkeznek oda a mobilról szinkronizált képek.

Mint a mesében: a tolvaj/becsületes megtaláló elfelejtette kikapcsolni ezt a funkciót, így Misi végignézhette a róla készült szelfiket, pontos geotagekkel.

Itt az eredeti cikk, fordulatos, szórakoztató stílusban megírva a kieazember.blog.hu-ról, amit kizárólag azért hozott létre Misi, hogy megtalálja a tolvajt:

Korábban eltűnt telefonomat - ami egy nagy értékű telefon - az utóbbi napokban valaki elkezdte használni. Én most ezt az embert keresem. Nem mondom, hogy ellopta, mert nem tudom, hogy ő lopta-e el - bár nehéz az ártatlanságot vélelmezni, ha egyszer felhívhatna és visszaadhatná a telefonom. A kijelzőre küldtem neki üzenetet, kérést és telefonszámot.

De nem jelentkezik. Szóval mégiscsak egy tolvajszerűt keresünk. Az ügynek a büntetőjogi kategóriája az, hogy

325. § (1) Aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja, avagy nyolc nap alatt a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, úgyszintén aki a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja vagy nyolc nap alatt vissza nem adja, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A tolvajról annyit tudunk, hogy 1034-es irányítószám alatt lakik, ránézésre gimnazista korú, és nem túl okos. Ez utóbbit onnan tudjuk, hogy a telefonomat aktívan használja - hál'Istennek. Szelfizik is vele, ahogy kell. Köszi!

Azt viszont nem mondták neki, hogy az általa készített képeket (a geotag-gel együtt) a felhőben én is látom. Így látom, hogy kiválóan csücsörít, hogy szeret panelházakkal fényképezkedni, valamint anyukájának látszó személlyel lenni. Több közös képük is van, de anyának jár a tisztelet, ezért ma még azokat nem posztolom. De holnap igen.

Most abban kérem a közösségi média használóit, hogy segítsetek beazonosítani ezt az okostojást, hátha van kedve visszaadni a telefonomat, mielőtt a rendőrség odaér hozzá. És akkor én becsszóra jófej leszek és visszavonom a feljelentést. Túl sok idő már nincs addig, mivel ... utcai lakásából WIFI-n keresztül abuzálja a készülékemet, így az IP alapján történő beazonosítás is pipa. Már ha nem lenne elég a fotó... Tulajdonképpen már csak a nevét nem tudjuk - de legalább marad a rendőrségnek is valami.

Úgyhogy még egyszer: aki tudja, hogy ki ez, megköszönöm, ha megmondja, ezen a címen: keresematelefonom@gmail.com

Ha - kedves olvasó - te magad vagy az okostojás, akkor te írj vagy hívj fel. Ugye érhető számodra:

VISSZAADOD A TELEFONOM = FÁTYLAT RÁ

NEM ADOD VISSZA A TELEFONOM = RENDŐRSÉG, Btk. 325. §, priusz, stb. Ezt te sem akarod.

Nincs harag, tényleg. Csak kérem vissza a telefonomat.

Az igazán szórakoztató csavar a sztoriban az, hogy nem sokkal a poszt megjelenése után kommentben jelentkezett W. Zoltán, Fülig Jimmy édestestvére:

T. tulaj!!!
én nem loptam el a telefont hanem a szomszéd fiatal embert találta össze törve a Bak csomó pont nál!!! mi saját költségre elvittük szervizbe és meg csináltattuk!!! holnap felkeresi a fiatal ember!!! reggel 7 óra körül telefonon!!! es vissza adjuk!!!

Ezt követően sikerült telefonon is beazonosítani Zolit, a kapcsolatfelvétel tehát megtörtént, sőt, azóta a telefon is visszakerült Misihez, szóval tiszta happy end az egész.

Az élet szép, az okosok nyernek!




süti beállítások módosítása