Nem, nem a töltős tok, hagyjuk már szegényt, eleget rúgtuk. A töltős toknak van haszna. Tölt. Ebből a szempontból semmi probléma nincs vele. Ezzel viszont van:

screen_shot_2015-12-14_at_08_35_34.png

Ez kérem szépen a nem-Retina MacBook Pro. Semmi értelme. Wookie az Endoron!

Igazából el is feledkeztem róla az utóbbi fél évben, a hétvégén olvastam a Motley Foolt, ott hívták rá fel a figyelmemet.

Hogy mi a baj vele? Az, hogy senki, semmilyen körülmények között nem vásárolja meg. Harmadik generációs Ivy Bridge processzor van benne, miközben a retinás modellekben ötödik. A grafikai teljesítményben is hatalmas ugrás. Előbbit négy giga RAM-mal adják alapból, a retinásban nyolc található. A nem-retinás modellben még merevlemez található, és optikai meghajtó. A retinásban ugyan nincs DVD-olvasó - külön lehet venni -, viszont PCIe-szel csatolt flash-tárolóra menti a bájtokat. 

Miben jobb még a Retina? Sokkal vékonyabb (2,41 vs. 1,8 cm), sokkal könnyebb (2,06 vs. 1,58 kg), sokkal tovább bírja az akksija (7 vs. 10 óra), Force Touch érintőpadja van, tehát érzékeny a nyomásgesztuska, gyorsabb wifi, HDMI port, 16 GB-g bővíthető memória. Ja, és persze négyszer annyi képpontból áll a kijelzője.

Miben kínál többet a haszontalan MacBook Pro? Van Firewire és Ethernet csatlakozója, meg optikai meghajtója. 

Oké, de mennyivel drágább a Retina MacBook Pro? Egész pontosan 70.000 forinttal az Apple webshopjában (399.990 vs. 469.990 forint), de az iCentre-nél már csak 25.000 forint a különbség. Ki a fene az, aki eldobja a fenti előnyöket 25.000 forintért?

De mehetünk a MacBook Air irányába is: egy 13 colos MacBook Air-hez az Apple-nél 40.000, az iCentre-nél 100.000 forinttal kevesebbért juthatsz hozzá a haszontalan MacBook Próhoz képest, és ezért gyorsabb flash háttértárat, gyorsabb processzort és grafikus magot kapsz, vékonyabb, könnyebb kivitelben, a 7 óra helyett 12 óráig bíró akksival. 

Ki vesz ilyen gépet? És ha senki, miért van ott még egyáltalán? Ha szándékosságot feltételeznék, azt mondanám, az Apple úgy akarja kivonni a régi technológiákat - a beépített optikai meghajtót, a FireWire-t, az alacsonyabb felbontást - hogy lehetőséget ad a "downgrade-re". Így nem farag hőst az eltűnő szabványokból. Sokáig ott hagyja az oszladozó hullát, hogy minden dicsőség elszálljon belőlük, és szinte nevetségessé váljanak az újítások mellett.