Az Apple saját programozási nyelve, a Swift gyorsan elsöprő sikert aratott. A Tiobe Index szerint a top 15-ben van máris, ami mondjuk nagyjából annyit jelent, hogy sokan keresnek rá Google-ben. Na de akkor is: sok rosszat még nem hallottunk róla. Ha valaki iOS-eszközökre készítene programot, és csak ehhez szeretne egy nyelvet megtanulni, a Swift fájdalmasan evidens megoldásnak tűnik.

apple-swift-logo-s-1024x769.jpg

És úgy tűnik, hogy a Wired cikke szerint a madárka kitör ebből a szerepből. A PerfectlySoft nevű cég ugyanis létrehozta a Swift szerveroldali verzióját is, ami már nemcsak a készülékeket, és az arra írt kódokat kezeli, de a szervereket is, ami ellátja ezeket az eszközöket adatokkal.

A szerveresített Swift neve: Perfect.

Természetesen az ötlet arra a vágyra épít, hogy egyetlen nyelvvel tudjanak minden oldalt programozni, és minden kód ugyanarra az alapra épüljön. Különleges igény ez, ha meggondoljuk, hogy a Perfect csak OS X-en fut, de ez mindegy, mert

ez csak az első lépés.

Az Apple ugyanis ígérete szerint hamarosan nyílt forráskódúvá teszi a Swiftet, ami után gyorsan jöhet a kedveltebb szerveroldali operációs rendszerekre, mondjuk Linuxra épülő verziók. 

A Perfect azért nem előzmény nélküli. Sean Stephens, a cég alapítója korábban a Lassosoftnál dolgozott, ahol a Lasso nyelven írtak alkalmazásokat. A Lasso szintén egy 90-es évekbeli Apple-projekten alapult. Az mindenesetre biztos, hogy egy open source Swiftre már sokan várnak, és egyáltalán nem valószínű, hogy a nyitás után kordában lehet tartani a kicsikét.

Pedig az Apple szeret kordában tartani.