Egy éve figyeljük szigorúbban az Apple USA-n kívüli árképzését. Tesszük ezt azért, mert egy alkalommal majdnem lefordultunk a székről, egyes iPhone-ok forintos ára úgy megugrott. A kérdés, ami megfogalmazódott akkor: vajon drágán számítja át a cég a gépeket, vagy korábban volt túl jó fej? 

Egyáltalán, ha bejelentenek odakint valamit száz dollárért, mennyit kell itthon kifizetni, ÁFA-val, Artisjusszal, árfolyamkockázattal, mindennel?

Erre keressük a választ. És az Apple szokás szerint nem ad egyértelmű választ, hiszen termékcsoportonként - és sokszor még azokon belül is - más és más értékkel számol. Lássuk:

screen_shot_2015-11-01_at_12_03_29.png

Tehát ahogy írtam, ezek nettó dollár - bruttó forint váltások, azok a számok, amiknek tudományos szempontból nincs jelentőségük, mégis amire mindenki kíváncsi, amikor új terméket jelentenek be.

Fent láthatjuk, hogy az új Apple TV-knél kell a legtöbb forintot kifizetni egy bejelentett dollárért, egészen pontosan 384-et. Általános a 360-370 forint közötti szint, iPadeknél azonban nagyon alacsony a váltás, 330 forint körül. Hogy értsük, ez miért alacsony, berajzolom, hogy hány forint jelenleg egy dollár középárfolyamon, a magyar ÁFA-val megpakolva:

forint_dollar_apple.jpg

Konkrétan iPadet magyar piacra eladni, ha nem is kész ráfizetés az Apple-nek, de biztosan nem rakja zsebre azt az összeget, amit a világ többi pontján. Úgyhogy ha meghalljátok Cooktól, hogy a "magyar ember annyit ér, amennyit egy iPad után zsebre rakunk utána", akkor tudjátok, hogy sértegetett minket. 

screen_shot_2015-11-01_at_12_03_36.png

Itt pedig azt láthatjuk, hogyan változott ez a konverzió az elmúlt egy évben. Kékkel az egy évvel korábbi, zölddel a mostani érték. Ebben a változásban benne van az árfolyam változása is természetesen, de az Apple TV esetében láthatjuk, mekkora a változás. A dollár akkoriban 240 forint volt, most 281. Ez 17 százalékos emelkedés, ami ugye nem indokolja az Apple TV forintosításában beállt 27 százalékos változást.