Sokszor szót ejtettünk a blogon az Apple talán legszimpatikusabb törekvéséről, arról, hogy a látássérülteknek és a más fogyatékkal élőknek is egy csomó lehetőséget integrálnak az eszközökbe. Ezzel pontosan azt valósítják meg, amiért a legtöbbször szőnyeg alá söpört kisebbség harcol: ugyanazt az eszközt használhatják és ugyanarra, mint a vakok esetében a látó társaik.

Tim Cook a részvényeseknek valahogy úgy kommunikálta ezeket a nyereséggyilkos fejlesztéseket, hogy csessze meg a megtérülés, itt emberekről van szó. Ekkor szerettem meg ezt az embert.

Ezekkel a történetekkel párhuzamosan aztán hallottam egy másikat, ami épp ennek ellenkezőjéről szólt. Dáviddal találkoztam már a vakok szövetségének székházában, akkor tudtam meg, hogy ő Androidra fejleszt. Így aztán volt alkalmam kikérdezni arról, mennyire működik jól az akadálymentesítés a Google rendszerében, miket kell letölteni, telepíteni hozzá, és noha az ottani támogatás közel sem annyira integrált, mint az Apple esetében, azért boldogulnak ott is a vakok.

img_0018_1.JPG

Aztán pár napja megint találkoztam Dáviddal. Már nem Android-fejlesztő volt. MacBookot és iPhone-t vásárolt, majd beállt iOS-programozónak, és Torma Zsolttal dolgozik együtt.

A döntése hátterében pedig a Google áll, aki eléggé kiszúrt vele. A nemtörődömségével.

Dávid ugyanis Eclipse alatt készítette a programokat Androidra. Ezt úgy kell elképzelni, mint az XCode-ot az Apple esetében (a lenti videón is látható), egy eszköz, amivel vizuálisan, gombokkal, egérrel, a használatot leegyszerűsítve tervezhet, hozhat létre projektet bárki, és a folyamat végén ott a futtatható kód. Ugyanis sokan talán azt gondolják, hogy vakon csak parancssorból, kézzel gépelgetve lehet programozni, pedig ez tévedés. Itt látható, ahogyan Torma Zsolt programoz XCode-ban, és érezhetjük, mennyivel egyszerűbb a dolga, mint hallgatni  és megjegyezni a kilométeres függvényeket.

Csakhogy míg az XCode az Apple gyereke, addig az Eclipse nem Google-fejlesztés volt. A Google ugyan játszadozott az Android Studio bétájával sok évig, de Dávid ezt nem tudta használni. Nem volt ugyanis használható a képernyőolvasóval. Az Eclipse viszont szinte hibátlanul olvasta fel az egyes elemeket, így azzal simán ment évekig a munka.

A Google azonban tavaly év végén bejelentette, hogy elkészült az Android Studio 1.0-ás verziója. Onnantól minden külsős eszköz kerülendő volt, ma már ajánlott csak ezt használni a fejlesztésre. Amit én meg is próbáltam, de annak ellenére, hogy már nem volt béta a szoftver, továbbra sem támogatta az akadálymentes megoldásokat. Nem ment vele a képernyőolvasó, számomra a program használhatatlan volt

- mondta Dávid.

Dávidot később fel is vették egy céghez, ahol természetesen egy Androidos projektet kapott. Nem ecsetelem, mennyire nehéz vakon elhitetni a cégekkel, hogy te is ugyanolyan alkalmas vagy a munkára, mint egy látó. Rohadt nehéz. De Dávid végre megkapta a munkát, kiosztották a projektet, amiről kiderült,

Android Studióban készült.

Na nem baj, átfordítják Eclipse-re, és mehet a munka. De nem sikerült. Átfordult, de elakadt. Nem ment a API-k egy része, és amikor azt gondolták, megoldották a problémát, újabbak jöttek. Több programozó dolgozott azon, hogy sikerüljön bepasszírozni Eclipse-be a kódot, de nem ment. Egyébként is más dolguk volt, Dávid pedig szomorú búcsút vett a helytől. És az Androidtól, hiszen nem tudhatta, egy másik helyen mikor fut bele egy Android Studiós cuccba. Visszalépni a kőkorszakba, és Notepadben fejleszteni már nem akart.

Azt tette, ami a legkevesebb átállási energiával járt tehát: iOS-fejlesztő lett. Persze jól jött, hogy korábban már ismerkedett ezzel a világgal is. Google-től Apple, Javáról C. És persze az OS X és az iOS akadálymentességének megtanulása.

Olyan volt, mint amikor fogod a sok év alatt megszerzett tudásod a rendszerről, bepakolod egy nagy zsákba, összekötöd a száját, aztán kidobod a francba

- mondta Dávid, aki nem bánta meg a váltást. Most van munkája, szereti az Apple rendszereit, és nem kell attól tartania, hogy mikor felejtkezik el róla a fejlesztéseket végző anyacég. Mert nem fog, az Apple-nél ő is elsődleges fontosságú.

Itt írtunk arról, hogy az MVGYOSZ már az OEP által támogatott eszközök közé is felvenné az iPhone-t. Itt pedig megnézhetitek, mire és hogyan használható az iPhone vakon.