Azok a macesek, akik az életben nem találkoztak a Repair Disk Permissions kifejezéssel, a legboldogabbak a világon. Ezek szerint ugyanis sosem kellett hibát javítaniuk, problémát megtalálniuk a gépen, ugyanis minden ilyen troubleshooting recept így kezdődött:

első lépésként futtasd le a Repair Disk Permissions-t a Disk utilityben, hátha ez javítja a problémát.

Fogalmam sincs, hogy hány esetben javította a problémát, de jó volt tudni, hogy ott van, a háttérben, egy gomb, ami talán segít. Nem sok ez, de valami, a beavatkozás illúziója az egyszerű júzereknek.

Na, a Repair Disk Permissions az El Capitannal eltűnt.

Sőt a Disk Utility is egészen megváltozott. Nagyon sokáig nézett ki így, a régi Os X-ek logikáját, elrendezését idézve:

disk-util-yosemite.jpg

Most pedig így néz ki, az iOS-korszakot előretolva, leegyszerűsített, átlátható és színes kezelőfelülettel, a bennfentesség látszatát totálisan kiirtva:

screen_shot_2015-10-03_at_09_56_06.png

Láthatjuk, milyen típusú fájlok zabálják főleg a helyet - ezt egyébként az Alma menü -- About this Mac -- Storage is szépen tudja -, és látszólag megvannak a legfontosabb lehetőségeink. Particionálhatunk, simára darálhatunk egy partíciót, és ott a First Aid is, ami alatt korábban a Repair Disk Permissions volt.

A helyzet az, hogy nem volt értelme többé a gombnak. Az El Capitanban ugyanis van egy olyan okosság, hogy System Integrity Protection (SIP), ami megakadályoz egy csomó módosítást a normál használat során. Jól jön ez, ha valami malware írna át fontos rendszerfájlokat, rosszul jön, ha egy power-júzer módosítana valamit, mindenesetre zártabb, lelakatoltabb, biztonságosabb tőle a rendszer. Azért ne kereseregjünk, ha manuálisan nem is, automatikusan megtörténik a jogosultság-javítás, például a szoftverfrissítések során van erre lehetősége az Apple-nek. 

Ráadásul szerencsére meghagyták nekünk a First Aid gombot, ami nyilván a lehetőségeihez mérten megpróbálja kijavítani a meghajtókkal kapcsolatos problémákat, szóval még mindig van mihez nyúlnunk. De vegyük tudomásuk, hogy felnő nemsokára egy nemzedék, akinek ha azt mondod, 

Repair Disk Permissions

azt mondja,

egészségedre!