Már rég megtanultam, hogy az Apple operációs rendszereinek legjobb képességei mindig az Accessibility menüpontban találhatóak. Itt olyan fejlesztéseket találunk, amiket fogyatékkal élőknek alakítottak ki, mégpedig nagyon gondosan, úgy, hogy tényleg kényelmes legyen használni.

Ezek között mindig találunk olyan meglepetéseket, amik mindenkinek megkönnyíthetik a mindennapjait.

Az OS X-ben nekem az első nagy rátalálásom a görgetéssel zoomolás volt, a mai napig így nagyítom ki a kijelzőt ott, ahol nem elérhető a kétujjas nagyítás - ami nem is olyan régen még nem volt ilyen elterjedt.

screen_shot_2015-09-28_at_08_39_39.png

Az iOS 8-ban pedig a vezetés közbeni felolvasást szerettem meg, amiről itt írtam posztot.

Az iOS 9-ben pedig szintén találhatunk egy új zoom ficsört: a Peek Zoomot. A Beállítások -- Általános -- Kisegítő lehetőségek -- Nagyítás menüpont alatt találjuk iPhone 6s és 6s Plus készülékeken a már korábban is ismert lehetőségeket, csak kicsit másként: három ujjas duplaklikkel előugrik a zoom-ablak, a Vezérlő megjelenítésével pedig csúsztathatjuk a nagyítóablakot. A Vezérlőt a új Peek Zoom használatával egy erőteljesebb nyomással aktiválhatjuk: tehát bárhol is vagyunk, az alapból áttetsző Vezérlőre erősen nyomva bezoomol az egész kijelző, nem kell se duplaklikk, se három ujj.

img_1246.PNG

A 3D Touch-nak egyébként számos használható funkciója van, ezek közül ezek a leghasznosabbak:

Vezess haza: a Mapson erősen nyomva kérhetjük, hogy az aktuális pozíciónktól navigáljon haza. Tényleg sokszor kell túl sok gombot nyomni, hogy ez megtörténjen.

Címek és linkek gyorsnézete: a szövegekben felismert webes linkek és címek az erős nyomásra popup ablakban ugranak fel.

Trackpad keyboard: erősen nyomva a billentyűzeten az egy trackpaddé alakul, amivel a korábbinál sokkal szabadabban irányíthatjuk a kurzort a megfelelő helyre. 

Multitask: a képernyő bal oldalát megnyomva előugranak a megnyitott ablakok. Ez időt nem nagyon spórol, inkább csak kényelmi funkció. Nem kell a gombért nyúlni, ha nem muszáj.

És legkevésbé értelmes felhasználása a funkciónak:

Dynamic Wallpapers: ha Live Photót készítünk - vagyis olyan képet, ami többszöri exponálás eredménye, így rövid mozgóképként viselkedik -, ezt betehetjük háttérképnek, ami a 3D Touch hatására a lezárt képernyőn is mozog. Persze ha nem a Home gombbal oldjuk fel, mert az a gyors ujjlenyomat-felismerésnek köszönhetően azonnal unlock-kol.