Az okosotthon nagyon szexi téma manapság, de igazán csak kevesen tudják, hol tart jelenleg a technológia, és mekkora a szakadék aközött, amit el tudunk képzelni, és ami valójában kapható.

A D-Link néhány olyan termékét próbáltam most ki, amik pont ebbe az irányba mutatnak. Egy otthoni, távolról elérhető kamerát, egy mozgásérzékelőt és egy okoskonnektort.

d-link-dsp-w215-wifi-smart-plug-1.jpg

Hogyan álljunk neki?

A röccenésmentes D-Link okosotthonhoz először is kell a megfelelő router. Ajánlott egy olyat beszerezni, ami képes ún. WPS (Wi-Fi Protected Setup) kapcsolaton keresztül csatlakozni az eszközeinkhez (egyébként bármilyen routerrel működnek az eszközök). A ma használt routereken általában van WPS gomb, de anélkül is megoldható a párosítás, csak persze körülményesebb.

Ez azt jelenti, hogy a WPS-kapcsolattal ellátott router esetében nem kell nagyon konfigurálni semmit, a telepítés tök egyszerű. Ha beállítottad a megfelelő routeredet (én a D-Link egyik példányát használtam), a másik eszközt pedig áram alá helyezted, néhány egyszerű lépést kell megtenned:

  1. elindítod a mydlink Home appot a telefonodon, tableteden
  2. új eszközt adsz hozzá
  3. megnyomod a WPS gombot a routeren
  4. megnyomod a WPS gombot az eszközön
  5. a telefonod automatikusan felismeri az új eszközt

p1290780_1.JPG

Ha nem, próbáld újra. Sajnos, ez is előfordul, mint az it just works megoldások esetében szinte mindig, akár Apple a gyártó, akár más.

Monitor HD, a házikamera

Ezzel a módszerrel először, paranoiddá avanzsálásom tiszteletére,  a kamerát helyeztem el a ház egy alig észrevehető pontján.

p1290619_1.JPG

Miután a kamera ikonja megjelent a mydlink Home appban, onnantól kezdve hozzáfértem a képéhez, 720p-ben, bárhonnan. Az alkalmazás az alábbiakat tudja:

img_1123_1.PNG

  • hang ki/be
  • screenshot készítése
  • felbontás állítása
  • nappali vagy éjszakai mód, esetleg Auto, amikor a fényviszonyokhoz képest a kamera maga áll át a másik üzemmódba
  • mozgás- vagy hangérzékelő engedélyezése

A legutóbbi adja a legérdekesebb lehetőségeket. Gyakorlatilag azt jelenti a funkció, hogy hanghatás vagy mozgás esetén a rendszer mondjuk push üzenetet tol a telefonunkra, akár a helyi hálózaton vagyunk, akár a világ másik felén. De egymáshoz is kapcsolhatjuk az eszközök funkcióit: ha az egyik eszköz észlelt valamit, a másik eszköz így megy így tegyen. A mozgásérzékelőre felgyulladó lámpa csak egy felhasználási mód a sok közül, elindíthatjuk a hifit, bekapcsolhatjuk a pirítóst, ésatöbbi.

Ehhez be kell állítani az appban szabályokat, hogy érzékelés esetén mi történjen. Ez azt is jelenti, hogy amíg nem állítunk be szabályt a push értesítésről, addig hiába kapcsoltuk be a mozgásérzékelőt, nem kapunk semmilyen üzenetet. Ha viszont átjutunk a beállításokon, nagyon szórakoztató jeleneteket láthatunk. Például a szomszédunkat, ahogy a távozásunk után befelé kukucskál az ablakon.

A képminőségről: ez egy nagyobb tér felvétele, kilátással a verandára:

img_1042_1.JPG

Ez pedig egy digitálisan belezoomolt kép:

img_1043_1.PNG

Nem, nem ezzel fogjuk bebizonyítani, hogy ki is járt a házunknál, inkább arra jó, hogy lássuk, mi is történik. Persze ha a kamerát az ablakba tesszük, és mellé valami nagyon drága cuccot pakolunk, akkor biztosra vehetjük, hogy a betörőgyanús emberek odahajolnak majd körülnézni, és akkor már lesz egy jó portrénk.

Azonban egy fontos hiányossága az eszköznek, hogy nem készít felvételt. Önmagától képeket sem, ezt csak manuálisan lehet megtenni. Van lehetőség arra, hogy az asztali kliensre vezessük az élő képet, ami a megfelelő programmal készít felvételt, de sajnos ez az asztali kliens nem érhető el OS X-en. Ami azért szégyen, kedves D-Link.

Az éjszakai módnak nagyon megörültem, mert a dolgozószobám ablakából éjszaka rálátni egy vadakkal sűrűn látogatott rétre, és reméltem, hogy készíthetek róluk felvételeket. Erre azonban nem alkalmas a kamera éjszakai módban, arra azonban igen, hogy a házunk felé közeledő alakot észlelje.

Ilyen nappal:

img_1110_1.JPG

Ilyen éjszaka:

img_1142_1.JPG

A termék megvásárolható az iCentre üzleteiben, bruttó 34.990 forintért. További információk itt.

Wi-Fi Motion Sensor, a mozgásérzékelő

p1290782_1.JPG

(Tudom, le kéne szednem a festéket a szegélyről, ehelyett posztot írok)

Kétféle funkciója van egy mozgásérzékelőnek, egyrészt, mivel észleli a jelenlétünket, különféle automatikus reakciót állíthatunk be a többi eszközünkön a szobába lépésünkre. A másik, a paranoiásabb verzió, az otthonunk megfigyelése. Egyszerű, betonbiztosan működik: az appba látogatva mindig látjuk, mikor észlelt mozgást az érzékelő, és ha üresen hagyjuk a lakást, értesítést kapunk, ha valami mozgást észlelt a cucc. Máris lehet csekkolni a kamera képét (ha nem ugyanazt a területet pásztázták), és hívni a megfelelő elhárító csapatokat.

sor.jpg

Állíthatjuk a mozgásérzékelés érzékenységét is, valamint időzítéseket alkalmazhatunk, beállítva, mikor legyen aktív az eszköz. Én ezt a funkciót nem tudtam előcsalni, a program nem engedett továbblépnem. A D-Linknél azt mondták, hogy az applikáció a napokban fog frissülni az alkalmazásboltokban, aminek köszönhetően számos hibajavításra is sor kerül, valamint több funkciót pakolnak a rendszerbe. 

A termék hamarosan megvásárolható az iCentre üzleteiben. Itt keressétek.

Smart Plug, az okoskonnektor

p1290785_1.JPG

Igen, már ilyen is van. A "kikapcsoltam-e a vasalót?" kérdés hívta életre a kicsikét. Ezzel akkor is kikapcsolhatjuk a ájront, ha épp kilométerekre vagyunk az otthonunktól.

Persze ennél többet is tud. Méri a rajta áthaladó áramot, és az adott hónapra beállított célértéket is figyeli. Amikor pedig az áramfogyasztás meghaladta az adott kvótát, az alkalmazás push üzenettel figyelmeztet. És összeköthető a mozgásérzékelővel: ha belép valaki a helységbe, a konnektort be- vagy kikapcsolhatjuk, így elindítva vagy megállítva egy épp azon keresztül zajló folyamatot.

koni.jpgHővédelem funkcióval is bír a kicsike, méri a csatlakozóaljzat tüskéinek hőmérsékletét, és amint a kritikus fölé emelkedik Celsius bácsi, lekapcsol. A küszöbértéket mi is megadhatjuk, alapból 70 fokon áll.

A termék megvásárolható az iCentre üzleteiben, bruttó 14.990 forintért. További információk itt.

Hamarosan érkezik a D-Link kibővített okosotthon portfóliója, ami már 12 eszközt tartalmaz.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere