Noha már korábban is hallottunk az Intel új generációs Skylake U processzorairól, amiket leginkább a MacBook Airekbe várunk, sőt Csaba egy remek elemzést is írt Skylake szivárogtatás témában, a FanlessTech most nyilvánosságra hozott több információt a processzorcsaláddal kapcsolatban. Itt látható, milyen lehetőségei vannak azoknak a gyártóknak, akik a teljesítmény / fogyasztás arányt minél magasabbra lőnék be, minél szerényebb mértékű osztóval.

21.png

A Core i5-ök a kisebb Air-ekbe, az i7-esek a nagyobbakba mehetnek, az előnyök pedig ismertek: 10 százalékkal gyorsabb processzor, 34 százalékkal gyorsabb grafika, másfél órával hosszabb akkuidő egy Air esetében.

Ennél egy fokkal érdekesebb hír volt nemrég, hogy az Intel bejelentette: Mac Pro szintű Xeon processzorokat dob piacra, amiket laptopokba szán. Ez az első alkalom, hogy a Xeon család a hordozható kategóriában is felüti a fejét, amit nyilván azért tehet meg, mert egy alacsonyabb fogyasztású, mégis magas teljesítményű chipet fejlesztettek ki.

Nyitott a kérdés: kéri-e majd ezt az Apple? Elsőre egy igazán pró MacBook Pro ugrik be mindenkinek, de ez a termékcsalád, a neve ellenére, nem erről szól. Az Apple-nek a MacBook Próknál is egyre inkább az alacsony fogyasztás, hosszabb üzemidő, kevés csatlakozó és vékony ház az elsődleges, az i7-esek teljesítményében maximálva. Egy Xeon, ami melegszik, és a mobilprocesszorokhoz képest zabálja az energiát, nem lenne elég jó az Apple-nek.

Asztali gépekben azonban megjelenhetne, egy iMac Prót lehetne elképzelni például, Xeonnal, Retina kijelzővel, erősebb grafikus kártyával.