Az egyesült államokbeli szabadalmi hivatalban ma védték le az Apple egyik új dokumentumát, ami tök jól összecseng az iPad Próról szóló pletykákkal. Az címe:

If you see a stylus, they blew it.

Ja nem, bocs, ezt Steve Jobs mondta. Szóval a címe:

Touch implement with haptic feedback for simulating surface texture.

Vagyis olyan érintésérzékeny eszközt (stylus) terveznek, ami szimulálja, hogy az alatta lévő érintőképernyőn milyen textúrájú tárgy látható éppen.

13737-8767-150730-stylus-l.jpg

A stylus szenzorokat tartalmazna, többek között nyomásérzékelőt, ami tudja, mikor ér az eszköz a felülethez, és milyen erősen nyomják, valamint kamerát, aminek a jelét egy képfeldolgozó egység elemzi, és ez alapján határozza meg, éppen homok vagy fém fotóján húzza a felhasználó az eszközt. Ennek megfelelően visszajelzést ad a tenyérnek, olyan rezgéseket, amilyet az adott felület is adna egy "butaceruzának". Az eszköz akár hangot is képes lehet kiadni, és az adott felület meghatározásában esetleg Bluetooth vagy wifis kapcsolaton keresztül a forráseszközzel - egy iPaddel - is kommunikálhatna.

Egyelőre nem nagyon tudom elképzelni, hogy a vakokon kívül kiknek és mire lenne jó ez a készülék, de számukra mindenképpen nagyon előnyös: a ceruzával egy fotóról közvetlen visszajelzést kaphatnak az ujjukra, akár a különböző színeket is leolvashatják velük, mindegyiknek egy más rezgést beállítva.

Ugyanakkor az Apple egy másik szabadalmát is levédték, szintén egy hasonló stylusról, ami épp fordítva működik: valós tárgyakat tapogat le, és küldi tovább azok vizuális információit egy másik eszközre. Háromdimenziós leképzéseket lehet így megvalósítani, eltárolva a tárgyak méreteit, színét és textúráját, kétdimenziós formában. 

13737-8768-150730-stylus-2-l.jpg

A jobb oldali képen egy domború felületet szkennel épp a toll

 

Persze ne feledjük, hogy az Apple-nél minden ötletmorzsát azonnal levédetnek, és a nagy részükből semmi nem lesz az évek során. Mindenesetre ha az iPad Pro is ilyen izgalmas lesz, mint ez a stylus, alig várom, hogy megjelenjen. 

Ha megjelenik egyáltalán.