Tudatos felhasználónak lenni elsősorban annyit tesz, hogy amikor megjelenik egy új rendszer, egy új szoftver, egy új hardver, minden esetben felteszed a kérdést: kell-e ez nekem? Függetlenül attól, hogy almalogós, vagy nem.

Ma megjelent a Windows 10. Na, kell ez nekem?

Most nyilván tekintsünk el attól, hogy mind UI-ban, mind az alkalmazásokban kissé beleköt mindenki abba a rendszerbe, amit használ. És attól is tekintsünk el, hogy továbbra is azt gondolom, amit nyolc éve egyfolytában: az OS X-nél nincs jobb alternatíva az asztali operációs rendszerre. Végignéztem a Windows 10 számomra legfontosabb újításait, és arra jutottam, hogy - ahogy sejteni lehetett - idén sem váltok.

Meglepődtetek, mi?

4444cc65-57c6-4959-a0a3-f49ebb4cc5d7-2060x1236.jpeg

Pedig a Time még össze is szedte, miért lehetnék féltékeny. Lássuk.

Continuum 

Az okos képernyők az adott eszközhöz igazodnak, tehát ha érintőképernyőn futtatod a rendszert, eltűnnek az apró menük, és kövérebbek lesznek a gombok. Ha PC-n használod, a kattintós mutatványokat segíti az UI. Az Apple-nél ugyan folyamatosan közeledik egymáshoz az iOS és az OS X, de még mindig nem látható, hogy a folyamat végén egyáltalán egybeolvad-e a két rendszer. Ugyan a Launchpad az OS X-en pont az iOS ikonos elrendezését csempészte az asztali rendszerre, ez önmagában csak egy játék, és nem egy használható valami. A Windows-nál másként gondolkoztak: először lépték meg az összeolvasztást, és utána javítgatják, kalapálják a dolgot. Például a Continuummal.

Microsoft Edge

A sokat rugdosott, végül kimúlt Explorer utódja, új alapokra helyezve. A Safarit ugyan nem cserélném le, de van a csecsemőkorú versenytársnak egy érdekes funkciója, az inking. Ez lehetővé teszi, hogy ujjal vagy stylusszal összefirkáljunk egy weboldalt, aláhúzzunk, bekeretezzünk, és így továbbítsuk valaki másnak. Mint ötlet nagyon tetszik, belevisz egy kis humán vonalat a kötött formákba, mégsem tudom, használnám-e. Kinek küldenék át egy összefirkált html oldalt? Kinek van erre ideje?

Snap

Az osztott képernyős app-futtatás már a Windows 7 óta a rendszer része, az OS X-be viszont csak az El Capitannal együtt jön el ez a funkció. Éppen ezért nem hiányzik: hamarosan én is megkapom a könnyebb multitaskingot lehetővé tévő megoldást. Oké, a Windows 10 hordozható eszközökre is kivétel nélkül elhozza a ficsört, míg az Apple nagyon válogatós ezen a téren, és csak iPaden engedi a Slide Overt. 

Tágabb keresés

A keresés mindig is az OS X királyság-faktora volt. Olyan gyorsan és olyan magától értetődően talál rá fájlokra, bejegyzésekre, jegyzetekre, naptárbejegyzésekre, hogy eleinte szinte csak azzal nyitottam meg mindent. Aztán ez a képesség egyre inkább terebélyesedett, és mára már a Wikipedián és a web más részén, a store-ban és a tárhelyeiden is keresi az adott kifejezést - pontosan ez az, amit a Windows 10 is nyújt. Sajnos azonban Magyarországról alig elérhető a legfrissebb keresési helyekből valami, el kell utazni külföldre és kinyitni a laptopot, ha látni akarjuk, hogy megy ez nyugaton. Ez mondjuk rohadtul kéne nekem is, valóban.

Cortana

Míg a Siri egyelőre csak mobileszközökön létezik, a Cortana az asztalra is kikerült. Hogy melyik a jobb asszisztens (és itt érdemes az Alexát vagy a Google Now-t is vizsgálni), nehéz megmondani. A legfrissebb összehasonlítást a CNN odalalán olvastuk ma, ez alapján a Siri érti meg a legjobban az emberi beszédet, és többféleképp is értelmezi ugyanazt az utasítást vagy kérdést. A Google Now ismer a legjobban téged. Azonban a Siri nem nagyon képes együttműködni külső fejlesztésű appokkal, így nem üzenhetsz például Facebookon keresztül a segítségével. A Cortanáról nem sok kiemelkedőt olvastam.

Ennek ellenére könnyedén kipróbálható a Windows asszisztense. Egyrészt nyilván úgy, hogy egy virtualizációs szoftverrel egyszerűen feltelepítjük, mihelyt a Parallels és a többiek felkészültek a fogadásra. Egyébként a Parallels 11-gyel kapcsolatban egy rejtett ficsör is nyilvánosságra került nemrég: az OS X-ben akkor is használható lesz a Cortana, ha a Windows 10 csak a háttérben fut, és nem azon dolgozunk éppen. Hey, Cortana - kiáltunk fel, és már diktálhatunk is.

Akárhogy is, Windows 10, üdvözlünk a világban! Reméljük, jól teljesítesz, és kemény versenytársnak bizonyulsz az Apple-nek, hogy a fiúk felkössék a gatyát.