Sokan nyilván azt kérdezitek, ki az a Jim Dalrymple? Megmondom: Apple-blogger, a Loop szerzője, korábban a Macworld hírszerkesztője. Nagyon sokan figyelnek a szavaira, hiteles és megbízható hírforrás, és olyan arcszőrzete van, mint Gidófalvy Attilának.

dalrymple.jpg

Múlt héten teljesen kiakadt az Apple Musicra, miután az eltüntetett 4700 dalt, olyanokat, amiket Jim CD-ről grabbelt, és nem volt meg többé a forrásuk. Amiket előző este feltöltött, másnapra sehol nem volt. Ilyenek történtek.

Jim Dalrymple rohadt dühös lett, "ami elég az elég" felkiáltással kijelentette, hogy szakít az Apple Music-kal, és szombaton John Gruberrel podcastet tesznek közzé az esetről, amiben a blogger elmondhatja végre, az Apple Music szerinte miért szar.

Amit 4700 dal elvesztése után én is így gondolnék.

Kitaláljátok a folytatást? Az Apple gyorsan megkereste a bloggert, a szakértőik találkoztak vele, és végül a dalainak 99 százalékát vissza tudták állítani. Kiderült, hogy az Apple-blogger szintén megkeveredett az iTunes Match - Apple Music Bermudában, és nem találta meg a dalait, amik a felhőben voltak (kivéve pár százat, amit az Apple szerint biztosan ő törölt, hiába mondta, hogy nem). Kitaláljátok, szombaton hány percet beszéltek arról a podcastben, miért szar az Apple Music? Nullát. Nem ment le az a rész, amiben Jim Dalrymple erről beszél.

Az biztos, hogy az iTunes-nak mostanában nincs túl jó sajtója. Általában egy kaotikus, átláthatatlan rendszernek titulálják, amiben nem lehet eligazodni, nem tudod, éppen hol vagy, mit csinálsz, és azt miért csinálod. A helyzet nyilván sokkal rosszabb lett az Apple Music óta, olyannyira képzavar van mindenkinél, hogy nálunk két posztban is rendet kellett tenni a fejekben, hogyan áll most itt össze az iTunes Match az Music Library-val, meg miként is nyomkodjuk a lájkokat.

Aztán itt vannak az eltűnt vagy átnevezett dalok esetei, sokan panaszkodnak ugyanerről. Jim Dalrymple is így tett, de neki van egy szerencséje: ő Jim Dalrymple. Neki az Apple dedikált szakértőket rendelt ki, hogy megoldják a problémát (igaz, a ténylegesen törölt fájlokat ők sem tudták megtalálni, de legalább elhitették a károsulttal, hogy ő tehet róla).

Jim Dalrymple olyan szolgáltatást kapott, amit mindannyian érdemlünk, akiknek az Apple szoftvere összekavart valamit. De ez az elbánás csak a bloggereknek jár, hogy ne legyenek olyan hangosak. 

Nálunk mondjuk más utat választott az Apple: tavaly letiltatta a Facebook-oldalunkat. Így is lehet csinálni. Kis ország, kis foci.

Olyan az Apple mostanában, mint egy mókus, megfigyeltétek? PR-botrányról PR-botrányra ugrál, és mindig képes az utolsó pillanatban leugrani a fáról, még mielőtt összedőlne.