Azóta benne van a tüske a hardcore Apple-táborban, amióta Jobs 2010-ben kikelt a Flash ellen, amiért tönkreteszi a felhasználói élményt és kilyuggatja a Macek acélosnak mondott biztonsági hálóját. Akkor, ahogy a látnokokat szokás, kiröhögték Jobsot, és félnótásnak nevezték azokat, akik egyetértettek vele.

Csak akkor meríti a gépet a Flash, ha szarul van megírva. Nincs alternatíva a Flash-re. Az OS X-szel a háta mögött csak ne beszéljen Jobs, abban is vannak biztonsági rések.

És így tovább.

Az elmúlt egy hétben azonban, mintegy öt év visszhangjaként, ráugrott a farkascsorda az Adobe-ra. Ahogy a HWSW írja:

Egy hét alatt három nulladik napi sérülékenységre derült fény a Hacking Teamtől kikerült 400 gigabájtnyi adat elemzése során. Példakódokkal. A kódokra órák alatt ráugrottal a malware-készítők, így még a befoltozás előtt támadhattak a segítségükkel. 

A hatás nem maradt el. A Facebook biztonságért felelős vezetője kijelentette, hogy az Adobe-nak meg kellene jelölnie azt a napot, amikor megszünteti a Flash-plugint, úgy általában. A Mozilla ma átmenetileg kikapcsolta a böngészőiben a Flash-plugin futtatását. Nem teljesen, kattintásra elindíthatóak a tartalmak (ilyet ugye láttunk már máshol is), de akkor is karakteres jelzés. 

De ami a legdurvább: a Berryblogon olyan címmel jelent meg poszt, hogy "Jobsnak igaza volt, a Flashnek tényleg mennie kell".

A Flash energiát von el nemcsak a Flash készítőitől, hanem az iparág sok más szereplőjétől is. 

Mit adott nekünk a Flash? Tartozunk-e valamivel a Flash-nek? 

Haljon meg? Égjen máglyán? Gyújtsunk tüzet?

Ki az a Flash egyáltalán?

Gondoljátok meg. A jövőnk múlhat a válaszotokon.

flash-dead.png