Az Apple tegnap kiadta az iTunes 12.2.1-es frissítést, ami többek között egy fontos hibára hozott gyógyírt. Korábban sokan panaszkodtak, hogy az iTunes összekeverte az iTunes Match-elt illetve megvásárolt, valamint az Apple Music-os dalokat, DRM-et húzva a korábban DRM-mentesen letöltött számokra. 

Ha nem értesz egy szót sem, nem benned van a hiba, az Apple-nél gurult el az egyértelműsítő gyógyszer. Olvasd el ezt a posztot, hátha világosabb lesz.

Szóval a frissítés erre a hibára hozott elvileg megváltást, most már minden a helyére kerülhet, de ha azt gondoltátok, hogy letöltjük és ennyi, akkor szólok: tévedtetek.

screen-shot-2015-06-30-at-12-47-33-pm.png

Az iTunes ugyan felismeri a korábban vásárolt vagy match-elt dalokat, és ki is írja melléjük ezt a tényt, mégis, továbbra is a DRM-verziók maradnak a gépünkön. A megoldás: el kell távolítani azokat a dalokat az iTunes-ból, amiket tévesen DRM-mel látott el az Apple, majd újra letölteni. Ekkor már elvileg a DRM-mentes verziót tölti vissza, amennyiben a dalt korábban match-eltük, vagy megvásároltuk. Itt pedig az az ablak, ahol nagyon el tudod rontani egy sima Enterrel:

removedownload.png

A Delete Song ugyanis törli a dalt a készülékedről, de az iCloud Music Libraryből is. Ha ezt a gombot nyomod meg, a szám eltűnik, és nem is tér vissza. Sőt, az iTunes 12.2.1 a hírek szerint nem is játssza le többé, és nem hajlandó újra letölteni a gépedre. A kis drága.

Ha véletlenül mégis Delete Song-ot nyomtál, itt a megoldás. De kapaszkodj meg, mert nem lesz egyszerű.

iTunes Account > Account Info > iTunes in the Cloud > Hidden Purchases > Manage

Itt Unhide-olhatod a tévesen törölt dalokat és albumokat. De ez még nem elég a 9to5Mac kísérlete szerint.

iTunes Preferences, vedd ki a pipát az iCloud Music Library-ről

Ekkor láthatod a megvásárolt, match-elt dalokat, azokat is, amiket töröltél. Nyomj a korábban véletlenül töröltek mellett a felhő ikonra. Kész.

iTunes Preferences, tedd vissza a pipát az iCloud Music Library mellé.

Az Apple egy külön dokumentumot is kiadott a hiba javítására, ezt itt találjátok.