Oké, tudom, eddig pont én voltam, aki hirdette: a Connect egy zsákutca, az Apple újabb közösségi alapú próbálkozása, ami kábé addig él majd, mint a Ping (RIP 2010 - 2012). Egy olyan helyzetben, amikor a tartalom megosztására szakosodott, ingyenes szolgáltatást nyújtó oldalak hatalmasra nőttek, egy próbálkozás az Apple részéről annyit tesz, mint egy BL-döntőn megkérni egy stadionnyi embert, hogy picit hallgasson el, mert telefonálni szeretnél.

Most viszont mégis azt gondolom, hogy óriási ötlet, és van benne koncepció. Egy egyszerű hír formálta meg bennem ezt az állítást: frissült a Garage Band.

A Garage Band, legalábbis az iOS-példány tegnap új verziót kapott, és vannak benne fasza dobos betétek, amiket a Logic Próból örökölt, de az ilyennek az örül, aki zenét szerez. Aminek én örülök, az egy látszólag jelentéktelen frissítés, ami lehetővé teszi, hogy a Garage Bandből egyből a Connectre toljuk ki a tartalmat, amin éppen dolgozunk. Nem kell egy teljes zenét, lehet egy zenei ötletet, egy loopot, egy dallamot. 

screen_shot_2015-07-01_at_14_06_47.png

Persze, egyértelmű, hogy ez jó a híres zenészeknek, akiket az Apple Music opt-out követési megoldásának köszönhetően a nulladik naptól több millióan követnek. Megvolt a zenéjük egy csomó készüléken, az Apple Music ezt látta, és máris tolja nekik a tartalmat, amit a Connecten megosztanak.

De nem ez az izgalmas.

Az izgalmas az, amikor én, alsógatyában és sörrel a kezemben, a kanapémon fekve eldöntöm, hogy azt a tegnapi riffet, amit megmutattam a haveromnak, megmutatnám másnak is. Úgy tetszett mindenkinek. Előveszem az iPadet, ellátogatok az Apple Music for Artist oldalra, ahol azt olvasom, hogy jé, ha nincs zeném az Apple Musicban vagy az iTunes Store-ban, akkor is elérhető nekem a Connect. Csak be kell regelnem a CDBaby oldalán, vagy más szolgáltatónál.

És kirakom. És elküldöm ismerősöknek, akik megosztják. Persze, még mindig csepp vagyok a tengerben, de itt a tenger eléggé homogén. Új zenéket kereső emberekből álló óceánban lubickolsz, ahol - ha a Connect felfut - sokan rácuppanhatnak egy jó ötletedre, különösen azok a hipszterlelkűek, akik imádnak felfedezni ismeretlen előadókat. És ha ezt sokszor megismétled, egyre többen találhatnak rád, az első saját számod előtt (amit a CDBaby egyszerű konstrukcióval ki is ad) már biztos lehetsz benne, hogy megtérül a dolog.

screen_shot_2015-07-01_at_13_39_47.png

Egyúttal ez megoldást is kínál az ingyenaggyázenét-majdakoncertenkereselpénzt felfogás és az alkotók financiális igénye között. Hiszen ha egy nyers, egyszerű kis hobbiszoftverrel összerakott, de jó dallamot ingyen kapnak a rajongók, és megszeretik azt, már alig várják, hogy a stúdióminőséget, a fejlettebb szerkesztőkkel összerakott zenéket (Logic Próba például könnyen importálható egy Garage Band projekt) megvásárolhassák. Vagy streamelhessék, ha már itt tartunk.

Van is rajta sapka, meg nincs is. És látható, hogy a világ afelé tart, hogy ez a zenészesdi ne legyen egy ilyen bonyolult, rémisztő, távoli dolog, hanem hobbiként is könnyen és fájdalommentesen lehessen belevágni. A Connect lehetőséget adna arra, hogy online tehetségkutatókat rendezzünk minden nap, kiadók, kereskedelmi tévék és megtérülési szándék nélkül.