Én nem tudom, hogy jött ki a matek, de a Financial Times közölt egy interjúszerűséget Marty Bandierrel, a Sony vezetőjével, amiben elhangzott egy érdekes kijelentés. 

Eszerint 2014 első felében 105 millió alkalommal játszották le Pharell Williams Happy című számát a Pandorán, amiért 6300 dollár jogdíj járt nekik. Ezen az összegen kellett osztozni a a kiadónak és a művésznek.

Ez meglepő összeg, hiszen azt jelenti, hogy 0,00006 dollárt fizettek ki lejátszásonként, miközben a Pandora egyébként is sokat támadott, a Spotifyhoz képest alacsony jogdíja 0,001 dollár per stream. A Spotify saját bevallása szerint 0,006 és 0,0084 dollár között fizet átlagosan, a tényleges összeg egy csomó feltételtől függ egyébként.

A Pandora alapítója, Tim Westergren korábban azt nyilatkozta, hogy nagyon méltányos összeget fizetnek a jogok tulajdonosainak. Na most ha valaki megírja az év számát, és kap a végén, a kiadó levonása után, mondjuk 1-2 ezer dollárt érte, az nem tűnik annyira méltányosnak.

Persze fenntartom, hogy a Sony vezetője félrebeszélt. Szerintem a Pandorának reagálnia kell erre a vádra, mert ez olyan alacsony szám, hogy alapjaiban dönti be a bizalmat a stream-piac iránt. 

itunes.jpg

Arról ugye nincs ismeretünk, az Apple mennyit fizet egy streamért, hogyan számítja ki a jogdíjat, de mivel alapvetően a visszaosztott pénz mennyisége nem sokban különbözik a többiekétől, ott sem lehet nagy csodára számítani.