Az Apple vezetője ezúttal az Electronic Privacy Information Centerben megrendezésre került Champions of Freedom díjátadó estjén szólalt fel. Mivel személyesen nem tudott megjelenni, kivetítőn mondta el a gondolatait a magánszféra védelméről.

timcook.jpg

Ismét megerősítette, hogy az Apple nem híve annak a megközelítésnek, hogy a felhasználóknak a privacy és a biztonság között kelljen választaniuk. Aztán gyorsan áttért a versenytársakra, közülük is leginkább a Google-ra, amiért eladja az ingyenes szolgáltatásaival szerzett adatokat külső cégeknek:

A Szilícium-völgyből beszélek Önökhöz, ahol a legprominensebb és legsikeresebb vállaltok közül néhányan arra építették a tevékenységüket, hogy beleringassák a vásárlókat a személyes adataikkal kapcsolatos elégedettségbe. Felzabálnak mindent, amit csak ki tudnak rólad deríteni, és megpróbálják pénzzé tenni. Az Apple nem ilyen cég szeretne lenni.

Cook hozzátette, hogy a felhasználónak joga van az adatai teljes kontrolljához, majd rátért a Google-re, azon belül is a Photos szolgáltatására.

Lehet, hogy Önöknek tetszik ez az úgynevezett ingyenes szolgáltatás, de szerintünk nem éri meg adathalászoknak dobni az emailjeinket, a keresési előzményeinket, és most már a családi fotóinkat, hogy aztán isten tudja miféle reklámozási célra használják fel őket.

Cook újabban nagyon rászállt erre a privacy vonatra, különösen a Google ellen felszólalva. És egyébként nem is mond hülyeséget, csak egy a bökkenő. Attól függetlenül, hogy az Apple ebben a relációban a jófiú, aki nem adja el külső cégeknek a megszerzett információkat,

mégiscsak könnyebb lenne lenyelni a falatot, és az ingyenes/korlátlan helyett a fizetős/korlátoltat választani, ha az Apple Photos appja jobb, gyorsabb vagy funkcióiban használhatóbb lenne, mint a Google-é.

Ezen kéne dolgozni. De megfojthatnák máshogy is a konkurenciát: ha már a hardveren levették a pénzt, a tárhelyet adhatná ingyen az Apple is. Ha tényleg akkora démon a Google, ezt az áldozatot meghozhatná az a cég, aki nem tudja, mihez kezdjen a tornyokba halmozott nyereségével.