Ahogy mindig, most is megtörtént: összesűrűsödtek a pletykák az Apple bejelentései előtt. Annyira összesűrűsödtek, hogy gyomlálni kell belőlük, mert ennyi újdonságot egyszerűen képtelenség bejelenteni.

Lássuk, mire lehet számítani jövő hétfőn, valószínűségi sorrendben. Felül a tuti tippek, alul a kiesők.

iOS 9

Biztosan bemutatják.

A frissítés nem a ficsörökre, hanem a minőségre megy rá, biztonsági, stabilitási update lesz tehát, amit nem is tudnánk jobban üdvözölni. Azért fejlődik majd benne a Maps és a tömegközlekedési infók (nem nekünk), lesz Home app, amivel az otthonunkat aggathatjuk tele távolról irányítható elektronikával. Proactive néven az Apple a Google Now vetélytársát tervezi, a Siri, a Spotight és a Maps frissítésével. És persze jöhet a streetview is, amibe úgy általában kár volt minden beleölt munkaóra.

screen_shot_2015-06-02_at_09_25_58.png

Ja, és a legkevésbé izgalmas rész: az Apple Watch fontját húzzák rá az új rendszerekre (iOS és OS X). A fenti képen látható az eredmény.

OS X 10.11

Biztosan bemutatják.

Itt is inkább a hibajavítások, minőségi, stabilitási változtatások kerülnek előtérbe. Nagyon várom, hogyan tálalja ezt majd Cook.

Apple Watch update

Az óra operációs rendszerére fér rá leginkább a bővítés, és állítólag ez is téma lesz. Jöhet a külső fejlesztők részére elérhető kibővített API-k, az egyedi számlapok, és a kizárólag az órára fejleszthető programok kora. Várható az is, hogy az Apple Watch-ból jobb Apple TV távirányító lesz.

Apple Music

Tegnap már megírtam mindent, amit tudunk. Három hónap ingyenes, utána 10 dollár per hó. Dalok híres zenészek által kiválogatva, közösségi videómegosztó képesség, és persze korlátlan stream, felhőben tárolt zenékkel.

Apple TV

Muszáj, hogy ez is beleférjen a keynote-ba. Mindenesetre az egyik legizgalmasabb rész lehet az egész előadáson: TVKit néven az Apple kiadná a fejlesztői csomagot, így a kis dög megnyílna a világnak. Saját App Store-ja lenne, játékokkal, Home alkalmazással, és szépen összenőhetne az Apple Watch-csal is.

2014-03-19-apple-tv-concept-1-800x560.jpg

a fenti kép csak illusztráció

Ebbe már A8-as csip kerülne, a mostani, olcsósított Apple TV-nél hétszer gyorsabb ez a SoC. Megnőne a háttértár, többek között a Photo Library thumbnailjeinek tárolása miatt. Jönne a Siri-integráció, meg minden, ami a fenti csomaggal együtt jár.

Bővebben itt.

Live TV

Az Apple kábelszolgáltatókat - az Egyesült Államokban - kiváltó szolgáltatása állítólag nem érkezik meg az Apple TV-be egyelőre. Szóval erre hiába várunk a mostani keynote-on.

iPad Pro

Szó volt az iOS 9 kapcsán, hogy osztott kijelzős módban párhuzamosan futtathatjuk az appokat. Ehhez pedig állítólag egy új hardvert is fejlesztenek, a MacBook méretű iPadet. Szinte biztos, hogy ezt nem mutatják be jövő hétfőn. Itt olvashattok bővebben a hardverről.

Lesz viszont élő közvetítés: az Apple már kinyomta az Apple TV-re a csatornát, amin lehet nézni videós formátumban a közvetítést (június 8, este héttől), Safari alól pedig szintén elérhető lesz a stream. Mi Csabával nyomjuk a szöveges-képes, majd rögtön utána videós közvetítésünket, ahogy megszokhattátok.