Nem is olyan régen volt (na jó, de, már három éve), hogy a Greenpeace az Apple-lel kapcsolatban mulatságos magánszámot adott elő. Az iCloudot kiszolgáló bazi nagy adatközpontot támadták, hogy mennyire környezetszennyező, miközben nagyjából az volt az egyik legzöldebb adatközpont a világon, 100 százalékban megújuló energiaforrásokkal ellátva.

Tegyük hozzá, hogy a Greenpeace évekig mászott az Apple nyakára, tök jogosan: a cupertinói cég csak annyit foglalkozott a környezetvédelemmel, megújuló energiával, biztonságos alapanyagok használatával, amennyire nagyon muszáj volt. Három éve tört meg a jég, és a Greenpeace-nél is rájöttek, kicsit későn, hogy a korábbi hozzáállásnak vége. Hogy új kedvenc született, akit most már simogatni kell.

A 2015-ös Click Clean jelentésben az Apple dominálja a tech-cégek listáját. A Clean Energy indexük 100%, a soron következő Yahoo, Facebook, Google mindössze 73%, 49% és 46%-ot tud felmutatni.

És azt állítják, továbbra is az Apple nyomja a leginkább agresszíven a megújuló energiára átállást.

Ők olyan srácok, hogy ha valaminek nekiállnak, azt kattanásig tolják.

greenpace-clean-energy-index-scorecard-2015.jpg

Legutóbb például arról adtak hírt, hogy a WWF-fel összefogva négy budapestnyi erdőt védenek meg Kínában - sok lap úgy tudja, hogy meg is vásárolták ezeket a területeket az országban. Ezzel Tim Cookék nyomást is gyakorolnak a kínai vezetésre, és ezt a nyomásgyakorlást számokkal is megtámogatják. Egy közleményben kiemelték, hogy direkt módon alkalmaznak 8000 embert Kínában (Hongkonggal együtt), és indirekt módon 3 millió munkahelyet teremtettek. 1,5 millió iOS fejlesztő regisztrált hozzájuk az országból, nekik összesen 3,4 milliárd dollárt osztottak ki, a felét csak az elmúlt 12 hónapban.

Szóval az Apple megmutatta, mennyit fektet az országba, és hogy mi fontos neki. Szeretné, ha ugyanez lenne fontos az ország vezetésének is.

Tim Cook szépen halad előre a legbefolyásosabb emberek listáján, úgy látom.