A Bloomberg megerősítette a pletykát: az egyesült államokbeli kereskedelmi bizottság vizsgálódik az Apple/Beats-féle streaming szolgáltatás ügyében. Ami ugye még hivatalosan nincs is, de vizsgálódni már lehet: állítólag arra kíváncsiak, hogy

az Apple törekvései megváltoztatják-e azokat a kialakult szokásokat, ahogyan a zenekiadók a többi zene-streaming szolgáltatóval viselkednek.

És azt is vizsgálják, hogy az Apple

az iTunes Store-t felhasználva hátrányba hozza-e a többi szolgáltatót.

Meg hogy

Köt-e kizárólagos szerződéseket az előadókkal?

Én, bevallom, egyik felvetést sem értem, főleg az első kettőt nem. Hát hogy a rossebbe ne használná az Apple az iTunes Store-t, annak minden marketing értékével, arra, hogy az új szolgáltatását népszerűsítse? Hiszen annak része lenne a streaming-szolgáltatás. Ahogyan az iTunes Radio is az.

beats.jpg

Miért ne változtatná meg a játékszabályokat, ha egy olyan hal csobban be az akváriumba, mint az Apple? Miért ne változnának meg azok a szokások, amiket évekkel ezelőtt az első, majd a többi szereplő alkudott ki, ért el?

Valószínű, hogy - bár a híradások nem ezt hangsúlyozzák ilyenkor -, az eszközök tisztességességét vizsgálják inkább. Nyomásgyakorlásra, a piaci helyzet rosszindulatú, a többiekre nézve káros befolyásolását kereshetik, ami azonban semmiképp sem lehet az iTunes Store használata.

Egy ilyen lehetséges befolyásolás lehet, ha az Apple afelé lökdösi a kiadókat, hogy a reklámalapú zenehallgatás rovására inkább az eladások felé mozdítsák el a lehetőséget, mindenkivel. Legalábbis ezt rebesgetik, mint lehetséges támadási felületet.

Az Apple tavaly már volt hasonló satuban, akkor az ebook-piacra betörésük kapcsán. Steve Jobs levelei miatt kerültek támadható pozícióba, hiszen az akkori vezető egyértelműen leírta, hogy felfelé mozdítaná a piaci árakat. 450 millió dollárt fizetett az Apple, hogy lezárják az ügyet.

Bónusz kérdés: mennyire zavart benneteket a cím? Mostanában arra lettem figyelmes, hogy a politikusok úgy tudnak nyíltan "valami ellen nyomoztatni", hogy senki nem szól rájuk: a nyomozás nem egy ügy ellen folyik, hanem egy bűncselekmény megállapításáért. Sőt a legjobb, független lapokban is azt olvasom, hogy hatóságok tudnak valami ellen vizsgálódni, ami nekem totál képzavar. Értem, hogy ez valóban létező dolog, a furcsa nekem csak az, hogy látszólag irónia vagy szarkazmus jele nélkül átmegy ez mindenkibe, úgy, hogy egy pillanatra sem szisszen fel.