Magyarországon általában csak lekövetjük az amerikai eseményeket, premiereket, bejelentéseket, azért is jövünk igazi újságírói izgalomba, amikor végre egy helyi sztoriról írhatunk nektek.

Az eset az iCentre egyik üzletében történt, és óriási mázlink van, mert az egészet felvette a biztonsági kamera: egy tolvaj valahogy bejutott a raktárba, szinte körül se nézve célirányosan megindult a legkisebb dobozok felé, felmarkolt két iPhone 6-ost, aztán távozott.

 

A sztorinak itt vége is lehetne, de most jön a gyakorlati rész: az iCentre leadta a rendőrségnek az iPhone-ok egyedi azonosítóit, amit egyébként ti is megtehettek, ha valaki lenyúlná a mobilotokat. Innentől kezdve már csak várni kellett, nem is sokat: két héten belül bekapcsolta valaki a telefont és nem sokkal később a rendőrség meg is jelent a helyszínen (a lopott telefonhoz használt SIM kártya alapján találták meg a címet), ahol a vevő anyukája kapott majdnem szívrohamot a kiérkező egység láttán.

Viszonylag gyorsan sikerült rekonstruálni a történteket, a tolvaj a lopás után árulni kezdte az iPhone-t leesett a kamionról jeligére, valaki megvette, aztán így járt: most se pénze, se iPhone-ja.

Tanulság:

  • nem érdemes iPhone-t gyanús helyről, gyanúsan jó áron venni, mert elvesztheted. iPhone-t rendes boltban vesz az ember, nem bokorban.

Pro tipp: a Beállításokon belül az iCloud menüpontban érdemes bekapcsolni a Find my iPhone-funkciót, amivel pontosan nyomon tudod követni a mobilod egy online térképen, ha véletlenül lenyúlnák. Persze ezt a szolgáltatást egy profi tolvaj képes hatástalanítani, de ha valami hülye vitte el a telefont, akkor remek móka félperces frissítéssel követni a mozgását.

De végső esetben még az is segíthet, ha az automatikus képfeltöltésért felelős iCloud fotókönyvtárod aktív, egy HVG-s olvasó legalábbis úgy találta meg hónapokkal a lopás után az iPhone-ját, hogy megjelentek az otthoni gépén a fotók, amiket a tolvaj készített, főleg magáról.