A Facebook elburjánzása az egyik legidegesítőbb és legértelmetlenebb jelenség az iOS-ökoszisztémában. Van egy app, ami jó mindenre, aztán elkezdik kiszervezni belőle a funkciókat újabb és újabb appokba, amik semmiféle konzisztenciát nem mutatnak az eredetivel, és igazából plusz szolgáltatásokat sem nyújtanak.

Mondok egy példát: a Messengerben úgy tudsz törölni, olvasatlanná tenni egy emailt, hogy elhúzod rajta jobbról balra az ujjad, mint a Mailben. Az oldalak menedzselésére használt Pagesben viszont ugyanehhez hosszan rá kell böknöd az üzenetre.

HOL A TI ISTENETEK?!?

Szerencsére a folyamat nem áll le, sőt, eszkalálódik, a Facebook ugyanis a napokban publikálta a Messenger.com-ot, hogy egy külön weboldalon kelljen a levelekkel bíbelődnöd.

fb1.jpg

 

Most még ez egy opció, ahogy iOS-en is sokáig el lehetett dönteni, hogy az üzenetek a főalkalmazásban, vagy azon kívül legyenek, most viszont nincs többé választásunk, két appot kell használnunk. És ne legyenek kétségeink, hogy a webes felület is ebbe az irányba tart, akármennyire is nem logikus, a WhatsApp felvásárlása és az a hír, hogy a Facebook egyre nagyobb hangsúlyt akar fektetni a Messengerre, mind egy irányba mutat: rövidesen kilép az opcionális kategóriából az új weblap.

Egy fejlesztőcsapat viszont szintet lépett, sőt, megelőzte a korát, és elkészítette a Messenger alkalmazást OS X-re, aminek a lényege, hogy egy külön appban tudod futtatni a levelezésed. Őrület, nem? A program jelenleg még csak a 0.0.3-as verziónál tart, ingyen letölthető, de bevallottan erősen bugos, ráadásul sok infó nem áll rendelkezésre a fejlesztőről, szóval én kétszer is meggondolnám, hogy bepötyögjem-e a Facebook-jelszavam, de kábé biztosak lehetünk abban, hogy a világ ebbe az irányba halad:

fb2.jpg

Rövidesen az egész internet a Facebook lesz, és érdemes tudni, hogy a Facebook nem egy jó fej gazda.