Az iCentre-nél szuper ajánlatot találtok egy új akció keretében: minden 13-as MacBook Pro mellé 3 évig tartó AppleCare jár. Ahhoz, hogy megtudjuk, ez pontosan mit jelent, készítettünk egy kis kérdezz-feleleket. Mert az AppleCare mindig is egy kicsit homályos folt volt mindenkinek itt Magyarországon.

applecare.jpg

Most egy három éves AppleCare ugyanaz, mint három évig tartó garancia?

Nem csak ezt tartalmazza, de erről is szó van. Sőt, pontosítunk: három éves jótállást jelent a szokásos egy év helyett, egyéb más szolgáltatás mellett.

De az EU-ban két év jótállás jár a termékekre alapból, nem?

Nem. Fél éves jótállás után másfél év szavatosság jár alapból a termékekre a törvényi szabályozás szerint. Fontos, hogy a szavatosság csak a fogyasztókra érvényes, a Ptk. alapján fogyasztónak nem minősülő vevőre nem vonatkozik a lehetőség (lásd bővebben itt és itt).

Mi a különbség szavatosság és jótállás között?

Sok minden, ami itt olvasható. De röviden a jótállás alatt a gyártó vállalja, hogy ingyen javítja, cseréli a hibás terméket, míg a szavatosságnál a kereskedő vállalja, hogy eljár a termék javításának ügyében, ha bizonyítható, hogy gyári hibás.

Nem az van, hogy az Apple a gyártó és a kereskedő egy személyben?

Nem, Magyarországon az Apple megbízásából csak AR-ek és APR-ek (Apple Premium Reseller) adhatnak el Apple-termékeket. Ezeknek nem az Apple a tulajdonosa, csak szoros kapcsolatban van velük. Persze máshol is lehet venni almalogós cuccot, de el lehet képzelni, milyen szavatosságot várhatsz el egy garázsbutiknál.

Oké, szóval alapból fél év a jótállás, így meg három?

Majdnem, az Apple alapból egy év jótállást vállal, vagyis jobb fej, mint ahogy az EU-s előírás megköveteli. A 3 éves AppleCare még jobb: azt jelenti, hogy a gyártó három évig javítja vagy cseréli a gépedet, ha rendeltetésszerű használat mellett elromlik. Nincs idegeskedés, ugyanolyan nyugodtan viheted be 2,9 évesen is a terméket a szervizbe, mint egy hónaposan. És egyéb kiegészítőkre is érvényesíthető az AppleCare garancia, nem csak Macre. Akárhol a világon.

És mi van még az AppleCare-ben?

Airportra, kijelzőkre, illetve egyéb eszközökre is vonatkozó plusz jótállás, erről itt olvashatunk bővebben. És jár még profi műszaki támogatás. Az Apple szakértői közvetlenül elérhetők telefonon.

Milyen kérdéseket lehet nekik feltenni?

Gyakorlatilag bármilyen Apple szoftverrel kapcsolatos kérdéseket fel lehet tenni. Ha a support számára az derül ki, hogy valószínűleg hardver problémáról van szó, akkor úgyis a hivatalos szervizekhez irányítják az ügyfelet.

Ehhez képest mivel kap többet egy egyesült államokbeli vásárló, ha megvásárolja a három éves AppleCare-t?

Az USA-ban a gépekhez járó AppleCare megegyezik az itthon is kaphatóval. Kivéve iPhone és iPad esetében, ott ugyanis már csak AppleCare Plus kapható, ez egy fajta biztosítást is takar, viszont a Plus része itthon nem érvényesíthető, csakis az AppleCare eredeti eladási helyén. És noha a magyar oldalon úgy tűnik, hogy helyszíni és “csináld magad” szervizelés is kérhető, Magyarországon nincs ilyen szolgáltatás.

Az AppleCare érvényes sérülések esetén is? Például ha betörik a kijelző, vagy elhajlik a test?

Nem, külső behatás miatti sérülések nem tartoznak a jótállás körébe. Ha ilyen ellen szeretnénk védekezni, érdemes biztosítást kötni. Ilyenkor védelmet kapunk arra az esetre is, ha eszköz például leesik, elázik, esetleg elrabolják vagy betöréskor ellopják. A szolgáltatás elég népszerű, az iCentre-ben vásárolt új készülékek mellé lehet ilyet kérni, a részletek és árak itt találhatóak. Saját tapasztalatok a biztosítással kapcsolatban itt.

Az AppleCare Protection Plan átruházható?

Igen. Ha úgy döntesz, hogy eladod az Apple-terméket, az AppleCare Protection Plan is átruházható az új tulajdonosra.

Mennyibe kerül az AppleCare?

A három éves AppleCare 77 900 forint, de most teljesen ingyen jár a 13 colos MacBook Prókhoz.

A kérdéseket és a válaszokat együttműködő partnerünk, az Apple-termékek nyugodt és betonstabil szakértője, az iCentre segítségével állítottuk össze.

További infók:

https://www.apple.com/hu/support/products/faqs.html
https://www.apple.com/hu/legal/statutory-warranty/

Disclaimer: az Appleblog együttműködő partnere az iCentre