A The Telegraph-nak adott interjújában az Apple vezetője újra megerősítette a cég álláspontját a magánszféra védelmével kapcsolatban. A mondandójának lényege: meg kell védeni az embereket attól, hogy külső cégeknek adják el a személyes adataikat. Mert ma talán még nem értik ennek a veszélyét, de egy nap majd megértik.

Cook egyébként belement mélyebben is, és beszélt a legfontosabb ellenérvről is. Mármint hogy az embereket meg kell védeni a terroristáktól, emiatt valójában örülnünk kellene, ha gyűjtik az adatokat mindenkiről.

Na, erről nagyjából azt mondta, hogy egy baromság.

Persze elítélte a terrorizmust, sőt azt mondta, hogy terroristáknak “nem is szabadna létezniük”, a magánszféra védelmét nem gyengítené antiterrorista célok miatt. Ha gyengítjük a titkosítást, azzal csak az ártatlanok adatait veszélyeztetjük, hiszen a rossz fiúk úgyis titkosítanak.

tim-cook-290513_1.jpg

“Ha mi nem titkosítunk, ezzel csak a jó emberek adataira hatunk. Ők azok, az emberek 99.99 százaléka, aki jó”

Nem vagy termék - még ezt is mondta Cook, aki hozzátette, hogy az Apple is simán kereskedhetne személyes adatokkal, és egy csomó pénzt kaszálhatna ezzel, de nem teszi.

Nem a pénz a legfontosabb, hanem a helyes dolgot tenni.

Mondta Tim Cook, az Apple vezetője, 2015 februárjában. Ez nagyjából ugyanaz, mint amit Steve Jobs is mondott volna hasonló helyzetben, hasonló kérdésekre.