Lement az Oscar-gála, a Birdman és a Grand Budapest Hotel megérdemelten elvitt egy rakás díjat, szegény Michael Keaton hoppon maradt és a Sráckor hihetetlen teljesítményéhez képest is elég szerény az az egyetlen szobrocska, amit Patricia Arquette vihetett haza, amiért a 12 éven (!) át tartó forgatás alatt nem varratta fel magát, hagyta, hogy meglátszódjon rajta a kor, hiszen különben értelmét vesztette volna a projekt.

Na de.

A show közben lement egy Apple-reklám, amit kizárólag iPaddel rögzítettek, ami alatt végig Martin Scorsese dumál a filmezés örömeiről és arról, hogy

milyen remek kamera a tablet.

Bumm. Lőjetek le.

 

Nem jó kamera!

A tablet az egy nagy izé, még a reklámvideóból is kiderül, hogy milyen nehézkes kezelni, jól beállítani, például amikor táskákkal körbebástyázva próbálják rögzíteni egy felvételhez, nehogy feldőljön. De nem értem meg azokat a turistákat sem, akik egy tízcolos készülékkel járkálnak nagyvárosokban és tabletekkel fotóznak.

Miért tenne bárki ilyet? Miért nem egyszerűbb elővenni a telefonunkat? Miért nem egyszerűbb egy negyvenezer forintos kompaktgéppel túrázni egész nap? Miért jó az, hogy egy tablettel sétálsz, azt húzód ki folyton a táskádból, hogy azzal takarod ki a világot, ami körbevesz és miért állítjuk azt, hogy iPaddel filmet forgatni jó ötlet? 

Figyeljetek, ne vigyétek magatokkal a tabletet egy nyaralásra. Túl nagy és túl addiktiv. Emlékszem arra a talán indiai párra, amelyik úgy tette meg a csodálatos Luzern-Bern-útvonalat mellettem, hogy nem láttak semmit az egészből, mert folyton a tabletet bújták. Amit láttak, azt csak a 10 colos kijelzőn keresztül érzékelték.

p1230565.JPG

Néztem a turistákat Rómában és láttam, hogy fogalmuk sincs, merre járnak, előkapták az iPadet, értelmezték az LCD-n megjelenő világot, exponáltak, aztán a következő látványosságig a korábbi képeket nézegették. Ugyanez Lisszabonban, Párizsban, katasztrófa.

1: ne fotózz annyit, inkább szemlélődj. Senkit sem fog otthon érdekelni az a tízezer kép. Téged se.

2: ha már fotózol, vagy videózól, ne tablettel tedd. Hülyeség, bármit is állít Scorsese vagy az Apple.

Hétfő reggeli életmódtanácsainkat hallották.