A napokban az egyik legnépszerűbb pletyka - amit ugyan elég nehéz komolyan venni - az, hogy jön az Apple saját fejlesztésű autója. Attól függetlenül, hogy mit gondolunk a megvalósulásáról, még feltehetünk egy fontos kérdést vele kapcsolatban:

mennyibe kerülne, ha tényleg lenne Apple Car?

Sőt, ezt a kérdést meg is válaszolhatjuk, kellően tudományos módszerekkel.

Nem sok kapaszkodónk van, csak az Apple szokásos árképzése. Ebből tudunk kiindulni. Lássuk először az okostelefonok piacán kialakult helyzetet, elemezzük a látottakat, és így tovább.

Egy belépő szintű, alap (legkisebb memóriával kért) okostelefon ára valahol 10 ezer forintnál kezdődik, és 290.000 forintig megy el. Ami a fenti árak felett van, az már a luxus szint, sok millió forintért is lehet aranyozott iPhone-t, meg Vertut venni, de az nem ez a kategória.

Az Apple okostelefonjának árai tehát a képzeletbeli skála 48-99% százalékánál helyezkednek el, előfordulhat az iPhone-nál drágább okostelefon időnként, de azért nagyjából az Apple terméke a legdrágább cuccok között van.

abra.jpg

És a tabletek esetében is kábé így néz ki ugyanez az ábra. Ezt nem rajzolom le, el kell nekem hinnetek. Vagy majd kommentben kijavítotok, végül is mindegy.

Most jön a twist: mi van, ha az autópiacra húzzuk rá ugyanezeket a számokat?

Kábé 2.000.000 forinttól vizsgálhatóak az új autók (szeretünk Dacia Logan), a nagyobb nehézséget inkább az egyenes másik vége okozza. Luxusautókat számoljunk-e? Mi van a sportautókkal? Vajon milyen lenne egy Apple Car, inkább valami eco állatság, önvezető sci-fi cucc vagy egy minden kényelemmel ellátott A8-alázó?

Megannyi kérdés.

Én úgy gondolom, hogy az Apple soha meg nem jelenő autója valahol az 50 millió forinttal bezáruló luxusautó-tartományában értelmezhető. Így érzem, tudományos megalapozottsággal.

auto.jpg

Ide kell belőni a 48 - 99 százalékot. Ha az Apple Watch pozicionálását nézzük, lehetne egy alapmodell, egy ajánlott modell és egy luxus verzió. Ebben az esetben a háromféle Apple Car (vagy iCar, mindegy hogy hívjuk, mert nem létezik) ára 23 és 47 millió forint között fog mozogni.

Apple Car Sport: 23.000.000 Ft-tól (128GB-os upgrade + 1.200.000 Ft)
Apple Car: 36.000.000 Ft-tól
Apple Car Signature: 47.000.000 Ft (256 GB SSD-vel)

Na tessék.

Heti “Beárazok minden képzeletbeli baromságot” rovatunkat olvasták.