A Bloomberg számolt be róla, hogy a Teslánál legalább 150 ex-Apple alkalmazott dolgozik, ami eléggé feltűnő: egy más cégtől sem vonzott magához annyi embert Elon Musk cége, mint a cupertinói vállalattól. A volt almások különféle területeken dolgoznak a Teslánál, mérnökök és jogászok is akadnak közöttük.

Ha meggondoljuk, ez nem is olyan nagyon különös.

elon-musk_950px.jpg

Nem arra gondolok, amit Musk mondott egyszer, hogy az Apple és a Tesla dizájnfilozófia szempontjából egy irányba halad. Ez mellékes. A valódi ok valahol ott kezdődik, hogy mindkét cég nagy erőkkel vadászik a tehetségekre, és - szerencsés korreláció - a tehetségek nagy erőkkel akarnak bekerülni a falaikon belülre.

Akik elhatározták, hogy fontos munkát végeznek majd, a tudásukat és tettrekészségüket valami értelmes célért állítják sorba, látnokokat keresnek. Steve Jobs pedig pont olyan mágnes volt ebből a szempontból, mint Elon Musk. Csak míg jelenleg az Apple-nél új generációs MacBook Airt, új generációs iPadet és Apple Watch-ot készíthetnek, addig a Vasember - a menő autókon túl - újrafelhasználható rakétákat terveztet, 1280 km/h-val száguldó csővonatról meg marsi kolóniákról ábrándozik, miközben fantasztikus menedzser. Ahogy az Apple vezetői, ő is a megvalósíthatóságban és a terjesztésben hisz. Mindenki számára könnyen elérhető napelemek üzleti modelljét készíti el, ingyen tölthető elektromos autókat ad a seggek alá.

Oké, az Apple mindig is olyan cég volt, ahol nem beszélnek a fejlesztéseiről. Nem emlegetik, hogy mit terveznek két év múlva, nem szólnak egy szót sem a kukába dobott fejlesztésekről, és ha létezett is valaha egy Apple Glass, talán húsz év múlva beszél róla valami volt Apple-alkalmazott, egy Szilícium-völgyről készített könyvben. Így könnyű azt mondani, hogy az oda igyekvőknek már csak ugyanannak a forradalmi terméknek a hatodjára feljavított változatát kell nagy lelkesedéssel megvalósítani.

Még akkor is, ha a munka nagy része tényleg erről szól.