A MacID ezt tudja, gyorsan, egyszerűen:

Mert ha egyszer adott a nagy biztonságot adó ujjlenyomatos belépés az iPhone-okon és iPadeken, miért maradnának ki a Macek, ugye? Egy négy eurós programmal már ez is megoldható, egyszerűen felnyitjuk a laptopunkat, elindítjuk a programot, kiválasztjuk a kérdéses Macet (több gépet is lehet unlock-olni egy telefonnal, és több telefonnal is felnyitható egy gép), majd rátesszük az ujjunkat a TouchID-ra.

A program a Bluetooth LE-t használja, ezért csak ezekkel a cuccokkal kompatibilis:

compatibility.png

Egy fizetős app kerül az iOS-eszközre, egy ingyenes a Macre, ez utóbbi a háttérben futva aktiválja magát, amikor a gépet zárolják, vagy sleep után kell megadni a jelszót. A dolog egyszerűbb, mint gondolnánk: a Mac-jelszavadat megadod az iOS-appnak (nem tárolja el a készüléken, csak a Macen, AES256 titkosítással), innentől kezdve az app a feloldásnál csak rákérdez a secure enclave-nál, hogy az ujjlenyomat stimmel-e. Ha igen, a Mac is megkapja a visszafejtett jelszót.

Oké, ez mind tök jó, de akkor gondoljuk végig még egyszer, mert lehet, hogy a fürdővízzel ment a gyerek is.

iphone1.png

A TouchID biztonságos, szemből (brute force) lehetetlen áttörni, azonban minden rendszer biztonságát a legalacsonyabb kerítés határozza meg. Itt pedig ez még mindig a jelszó: továbbra is feloldható a Mac ugyanazzal a - sokszor banális - karaktersorral.

Akkor mire jó a program? Kényelmesebb a bejelentkezés? Nem igazán, elő kell venni a telefon, megkeresni az appot, kiválasztani a gépet. Ennyi idő alatt azt is begépelem, hogy Boo5WqQ_:!%uőŐ.

De az ötlet egyáltalán nem rossz. Ugyanis ha már megvan a technológia, működik a TouchID, az iOS készülékekről simán átvándorolhat a megoldás a Macekre is. Nem kell külső program a háttérben, meg korlátozott secure enclave hozzáférés, mehet fullbrutálba. Legyen a bekapcsológomb egy szép, kör alakű Touch ID, amivel az összes jelszavunk megadható akárhová. A 12 colos MacBook Airekben jöhetne is (nem jön).

Eszembe jut erről egy 2004-es hír: IBM Introducing Fingerprint Reader into Laptop.

screen_shot_2015-01-21_at_09_43_54.png

A MacID iOS appja itt letölthető, a maces párja pedig a készítők weboldaláról.