Tegnap írtam egy posztot Steve Jobs volt feleségéről, Laurene-ről. Pontosabban a vagyonáról, ami a világ azon 80 leggazdagabb emberének klubjába emeli, akiknek több pénze van együtt, mint a világ szegényebb felének. Az kábé 3,6 milliárd ember.

Vince nevű olvasónk pedig rákérdezett, mi van ma az örökösökkel? Hol van Steve Jobs vagyona? Mihez kezd vele a család?

Jogos kérdés, hiszen mindannyiunkban él egy kép arról, hogy ha valaha is létrehozunk valami életünkön túlmutató vállalatot, azt feltétlenül a családra, a gyerekekre hagynánk, hogy vigyék tovább az örökséget. Steve Jobs felesége és a gyerekei azonban látszólag egyáltalán nem közelednek az Apple-höz, egy mukkot nem hallani róluk. És ez nem véletlen.

Jobs öröksége két, egymástól élesen elkülöníthető kategóriára oszlik. Az egyik öröksége a szellemi örökség, az Apple vállalat a termékekkel, tervekkel, vállalati kultúrával. Ezt kollégáira hagyta, meg sem próbálta, próbálhatta családon belül tartani, egyébként is túlmutat azon, mint amit rajta kívül más kézben tudna tartani. Mondjuk Cook elég jól csinálja.

Az örökség másik fele Jobs vagyona, ami nagyobb részt Disney, kisebb részt Apple részvények formájában Laurene Powell Jobsra, az egykori feleségére szállt. A Steven P. Jobs Trust 2013-ban 38,5 millió Apple-részvényt birtokolt, valamint egy jelentős, 7,3 százalékos részesedést a Walt Disney Company-ból. Jobs halála után sok elemző érvelt azzal, hogy Laurene-nek el kellene adnia a részvényeket, hiszen adózás miatt sokkal jobban járna. Laurene azonban nem adott el semmit.

article-2308429-1943f931000005dc-793_634x420.jpg

138 millió Disney és 5,55 millió Apple részvény (ma ez utóbbi a részvényosztás miatt 38,9 millió darabnak felel meg) akkoriban 6,7 milliárd dollárt ért. Viszont az Apple és a Disney is elég jól teljesített azóta, így aztán mai értéken ezek a papírok 17,2 milliárd dollárt érnek.

Csaknem háromszorosára nőtt az értékük. Azzal, hogy Laurene nem adta el ezeket, több mint 10 milliárd dollárt, 2860 milliárd forintot keresett. Így ő a negyedik leggazdagabb amerikai nő.

Viszont nem nagyon érdekli egyik cég ügye sem. Nem megy el a Disney részvényes üléseire sem, és nem is küldött meghatalmazottat maga helyett 2012-ben, pedig sokat számítana a szavazata a céget érintő ügyekben. Az Apple részvényes ülésein sem nagyon látják, nagy szó volt 2013-ban, amikor megjelent az Apple fejlesztőknek tartott konferenciáján. Ehelyett Laurene jótékonykodik, valamint a bevándorlási reformokat sürgeti - az a felfogása, hogy a gazdasági bevándorlókat segíteni és taníttatni kell, hogy megtalálják a számításukat, és hasznos tagjai legyenek a közösségnek. 2013-ban, amikor először adott interjút férje halála után, akkor is inkább erről a témáról beszélt, semmint a részvényekről vagy az Apple-ről.

Egyébként az egykori washingtoni polgármesterrel, Adrian Fentyvel van együtt (a Daily Mail szokásához híven nagyon tapintatosan hozott le róluk pont tegnap pár fotót). A férfi 2013-ban költözött el a feleségétől, azóta folyamatosan közös fotók készülnek kettejükről.

assets-2013-laurene_powell_jobs_and_adrian_fenty_267962869.png

Na de mi van a gyerekekkel? Jobs legnagyobb lánya, akit apja sokáig letagadott, Lisa Brennan-Jobs író, újságíró. 36 éves, tutira nem vesz részt az Apple ügyeiben sohasem. Nem is hiszem, hogy úgy érezné, nagyon sok köze lenne hozzá.

lisabrennan890x.jpg

Laurene-től egy fia és két lánya született Jobsnak, közülük Reed Paul a legidősebb, idén lesz 24 éves. Erin Siena 1995-ben született, ő a főiskolai tanulmányait végzi jelenleg, míg Eve még csak 17 éves, középiskolás.

steve_jobs_kids2.jpg

Érdekes anekdota, hogy Steve Jobs egy alkalommal elvitte magával a fiát, Reed-et egy fontos, kétnapos Apple-megbeszélésre. Az Antennagate ekkor robbant ki, a 2010-ben megjelent iPhone 4 antennájában észlelhető problémától volt hangos a sajtó. Az összes nagykutya az Apple-nél beült a tárgyalóba, magukra csukták az ajtót, és megpróbáltak egy épkézláb PR-reakciót kidolgozni. Jobs, a róla készült életrajz szerint ekkor azt mondta Reednek: azt akarom, hogy vegyél részt ezeken a megbeszéléseken, mert ez alatt a két nap alatt többet tanulsz, mint egy üzleti főiskolán két év alatt. A világ legjobb emberei hoznak nehéz döntéseket, neked is látnod kell, hogy megy ez.

De Reed végül más irányba indult. Már 2011-ben is lehetett látni, mi érdekli: ekkor egy tévés kvízshow-ban szerepelt, ahol elárulta, mivel foglalkozna. Rákkutatással. Ezután biológiát és történelmet tanult a Stanfordon, többet nem tudni róla.Illetve mégis, 2012-ben feltűnt egy zenés videóban, amiben a történet szerint meghalt:

Ezt az egy esetet leszámítva az egész családra jellemző a visszahúzódás, nem szívesen nyilatkoznak, és a sajtó sem érdeklődik különösebben irántuk. Nem úgy néz ki, hogy az Apple-lel összefüggésben valaha felbukkan még a nevük.