Az egyesült államokbeli szankciókra hivatkozva az Apple letiltotta a krími székhelyű fejlesztő cégeket. Többé nem állnak szerződéses kapcsolatban az Apple-lel.

A cégek, vállalkozók egy emailben kapták meg az értesítést, ami szerint többé nem Registered Apple Developerek, és a felszólítás értelmében minden olyan szoftvert és bizalmas információt meg kell semmisíteniük, amihez a fenti státuszuk alapján hozzájutottak. Sokan úgy vették csak észre a kitiltást, hogy nem tudtak belépni a fejlesztői támogató oldalra.

650px-seas_azov_and_black.png

A levél teljes hosszában:

This letter Serves as Notice of termination of the Registered Apple Developer Agreement (the “Agreement RAD”) Between you and Apple, Effective immediately.

Apple May terminate your Status as Registered Apple Developer A at Any time at ITS Sole Discretion Under the RAD Agreement. The new sanctions on the Crimea Region announced by the US Government on December 19, 2014 and announced by the European Commission on December 18, 2014 prohibit the continuation of the RAD Agreement between you and Apple. For more information, please review Executive Order 13685 and the European Commission Notice.

We Would like to remind you of your Obligations with regard to software and All Other Confidential information you That Obtained from Apple as A Registered Apple Developer. You must promptly Cease All use of and destroy such materials and Comply with All the Other Obligations set forth termination in the RAD Agreement.

A fejlesztők elméletileg megváltoztathatják a bejelentett címüket, ha például Ukrajna nyugatabbi részére, vagy esetleg Oroszországba költöznek - papíron, vagy a valóságban -, akkor az Apple-nek nincs oka megtagadni a regisztrációjukat. Mindenesetre az, hogy egy orosz megszállás elleni szankció nem érvényes Oroszországra, csak a megszállt területre, elég érdekes felállás. Ugyanígy járt el a Valve is, a Steam-eladások megszüntetését rendelték el a megszállt területeken.

Az oroszok közben előre menekülnek a sorozatos szankciók elől, hiszen saját maguk is elkezdték kitiltani és ellehetetleníteni az online tartalmakat. A bloggertörvény miatt (3000 napi látogatónál nagyobb oldalakra az orosz internetszabályozó különítmény személyesen figyel) az Intel már lekapcsolta az ottani fejlesztői oldalát, a cenzorok pedig leállították a GitHub-ot, az oldal nem elérhető az országból.