A múlt hét egyik legizgalmasabb híre valójában egy házirender volt: néhány oldal azt állította, hogy az Apple-től szivárogtak ki a 12 colos Air fotói, de azokat valójában csak otthon barkácsolta valaki a neten keringő pletykák alapján.

Elmondom, miért érdemes mégis komolyan venni a laptopról szóló híreket. Ezért:

8910-318-140409-roadmap-l.png

Ismerős az ábra? Látszólag nincs rajta semmi különös, az elmúlt évben megjelent Apple termékeket látjuk, az 1,4-es Core i5-ös processzorral szerelt iMactől a kétféle méretben gyártott Apple Watch-on át a 4,7-es és 5,5-ös iPhone 6-ig.

Hogy mi benne az érdekes?

Hát az, hogy a fenti slide-ot tavaly ÁPRILISBAN publikálta a KGI Research elemzője, Ming-Chi Kuo, akit ezek után nyugodtan kinevezhetnénk a legmegbízhatóbb vátesznek az iparágban, ha nem neveztük volna már eddig is annak.

A lényeg, hogy a képen látható összes termék megjelent, már csak az Apple TV és a 12 colos ultravékony MacBook hiányzik, de legyünk egészen nyugodtak, befutnak azok is. Ahogy azt a tavalyi, összegzős videómban én is megígértem nektek:

 

Már csak az a kérdés, hogy az Apple tényleg képes lesz-e elkövetni azt a kreténséget, hogy az ultravékony laptopból kiszedi az összes értelmes portot, és a hangcsatornán kívül csak egy 3.1-es usb-t rak bele, ami egyedül lesz felelős az adatforgalomért, a töltésért, de még akár egy nagyfelbontású kijelző meghajtásáért is.

mba_2015.png

Az Appleinsider cikke szerint elvben legalábbis elképzelhető a mutatvány. A 3.1-es szabvány elég nagy sávszélességet és testreszabhatóságot biztosít ahhoz, hogy mindenféle bűvésztrükköt el lehessen végeztetni vele, csak azt kell átgondolni, hogy az Apple valóban megpróbálja-e majd átnyomni rajtunk ez a, hm…, egyszerűsítést.

És az Appleinsider szerint a válasz erre is az, hogy

ELKÉPZELHETŐ.

A lap abból indul ki, hogy az új gép valahol félúton lesz az iPadek és a MacBook Airek között, utóbbitól örökli a billentyűzetet, a touchpadet, az operációs rendszert, előbbitől viszont a vékonyságot és az egyszerűséget: az Apple az elmúlt években négyszer annyi iPadet adott el, mint laptopot, és a tabletpiacon bőven volt ideje megtapasztalni, hogy az emberek simán lemondanak némi funkcióról a vékonyabb kialakításért és az alacsonyabb árért cserébe. Az egyetlen bemenet lehetővé tenné a 12-es Airnek az olcsóbb gyártást és a minden józan megfontoláson túlmenő karcsúságot, szóval a válasz az, hogy az Apple technológiailag képes egy ilyen döntés meghozására, és üzletileg is érdekében állhat így dönteni.

Márpedig ha ez a két körülmény a cég rendelkezésére áll, akkor viszonylag ritkán szokott hezitálni.

Más kérdés, hogy te, vagy én örülünk-e egy ilyen fejleménynek. Nem tudom, hogy veled mi van, de én nem.

Viszont megint más kérdés, hogy ez érdekli-e az Apple-t. Ha új piacra akar betörni egy olcsóbb és vékonyabb laptoppal, akkor nem azt fogja mérlegelni, hogy a meglévő vásárlói értékelnék-e az új modellt, hanem hogy mivel lehet átcsábítani azokat, akik még sosem hallottak a MagSafe-ről, a Thunderboltról, viszont hozhatnának néhány új dollármilliárdot Cupertinóban. És nincs is ezzel semmi gond, a BMW sem azon gondolkozik, amikor megtervezi az elsőkerekes 1-est, hogy a 3-as vagy az 5-ös vásárlói szeretik-e majd az új autót, mert ők már túl vannak ezen a kategórián, magasabbak az elvárásaik és egyébként meg piacon is maradnak a nagyobb modellek, sőt, fejlődnek azok is rendesen.

Akiknek kell az Air és a Pro összes képessége, annak ott marad a két összetettebb típus új hardverrel, a 12-es gép épp azért tud majd más lenni, mert szakít néhány számunkra fontos, de a piac egyéb szegmensei számára elhanyagolható tulajdonsággal és árban, kialakításban inkább emlékezetet majd egy szintén csak USB-n kommunikáló iPadre, mint egy MacBookra.