Hétfőn az Intel bemutatta a Broadwell alapú, 14 nanométeres gyártástechnológiával készült Intel Core CPU-családját. 10 féle alacsony fogyasztású, 15 Wattos modell és 4 féle 28 Wattos modell szerepel a kínálatban. Ezek közül választhat az Apple, mit pakol a MacBook Air és MacBook Pro (meg persze az iMac és Mac mini) gépeibe:

150105cesintel5thgen01.jpg

Egyértelmű, hogy a 15 Wattos modellek közül pakolnak az Air-ekbe, sőt a pletykák szerint ez év első negyedében akarnak egy újratervezett, ventilátor nélküli laptopot is kiadni, azzal is a mostani terméksorra vártak - bár egyelőre nem tudható, megvalósítható-e az Intel megoldásával ez a vágyálom. Az alacsony fogyasztású SoC-ekbe az Intel HD Graphics 5500 and 6000 grafikus magok kerültek, szemben a mostani HD Graphics 5000 helyett.

Négyféle Core i5 és ugyanennyi Core i7 modell választható a kisebb fogyasztású modellek közül, előbbiek 1,8-tól 2,2 Ghz-ig, utóbbiak 2,2-től 2,4 Ghz-ig tartanak.

A 28 Wattos modelleknél sokkal kevesebb a választási lehetőség, a MacBook Prókba szóba jöhető SoC-k közül mindössze két Core i5 és egyetlen Core i7 választható, valószínűleg mindhárom termék megjelenik a következő termékfrissítésnél az Apple gépeiben. A grafikus teljesítményről egy-egy Intel Iris 6100 gondoskodik.

Az új chipek képességei összefoglalva itt látszanak:

broadwell-intel.png

Vagyis 35 százalékkal több tranzisztort helyeztek el 37 százalékkal kisebb területen, a 3D-s grafikai teljesítmény 22 százalékkal lesz jobb a Haswellhez képest (a mostani MacBookokban is ez található), a videókonvertálás akár 50 százalékkal lesz gyorsabb. Figyelem, ezek elméleti számok, a tesztekből derül ki, mit tudnak az új cuccok az Apple gépeiben.

Még nagyobb spekulációs érték az akkuélettartamra vonatkozó becslés: állítólag 1,5 órával tovább bírja ugyanaz az akksi, ami eddig egy Haswellt hajtott meg. Ebből azért annyi biztosan tudható, hogy a jelentős teljesítménynövekedés mellett biztosan kevesebbet fogyasztanak majd az új chipek.

Ja, és mindegyik chip támogatja a 4K Ultra HD kijelzőket.

Várjuk az Apple reakcióját.