almalé és kungfu Rólunk

Az Apple többet tett a vakokért, mint bármelyik másik vállalat

És ezt nem én mondom, hanem az Amerikai Vakok Szövetsége.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a kaliforniai cég nagy erőfeszítéseket tesz a gyengénlátok érdekében. Tim Cook és csapata bevallottan is elkötelezte magát a projekt mellett, aminek az erdeményeiről mi is beszámoltunk: Ádám számtalan cikket írt, amikből kiderült, hogy az iOS milyen hatalmas segítséget jelent a hazai gyengénlátóknak és a felajánlásaitokkal még tucatnyi iPhone-t is összegyűjtöttünk, amikkel nagyon sokak életét sikerült érdemben javítani. Nem árnyalatokkal, hanem érdemben (még mindig nem hisszük el, milyen jó fejek voltatok).

image_3.jpg

Szóval amiről az Appleblog olvasói eddig is tudtak, az most már hivatalos: az amerikai szervezet hosszú blogposztban elemzi a vakok helyzetét, majd egy ponton azt állítja, hogy az Apple többet tett értük, mint bármilyen más cég korábban. És nagyon bíznak abban, hogy a vállalat tovább dolgozik a fejlesztőivel azért, hogy a vakok és gyengénlátók minél teljesebb életet éljenek a telefon segítségével.

A cikket itt találtam, csak ma reggel iPadről valamiért egyszer megy a linkelés, egyszer nem: http://9to5mac.com/2014/07/12/national-federation-of-the-blind-says-apple-has-done-more-for-accessibility-than-any-other-company/



Sokkal ügyesebben találja ki az iOS 8, hogy mit akarunk írni

Lehet, hogy más már észrevette, de én nem olvastam róla, és főleg nem írtam, szóval tessék: összehasonlíthatatlanul jobb lett az iOS 8 szövegfelismerése, mint a 7-esnek volt. Ezt akkor vettem észre, amikor találomra elkezdtem gépelni dolgokat még a tesztvideó készítésekor, és meglepődtem azon, hogy a mobilomon egyébként kikapcsolt funkció milyen értelmesen és jól működik:

 

Aztán aktivizáltam a szolgáltatást a 7-es futtató iPhone-on is és akkor vettem észre, hogy nem az elmúlt évek fejlődéséről van szó, hanem ez konkrétan a 8-as jósága, a legutóbbi iOS ugyanis még a kanyarban sincs hozzá képest.

Anélkül, hogy túlbonyolítanám tessék, itt van néhány tesztmondat, amiből remekül látszik a különbség: mindkét verzió hibázik, ráadásul a 8-as néha úgy, mint az általános iskola első nyolc évéből kimaradt diákok (a kipróbálom ki próbálomként a legrosszabb facebookizmus), de a statisztika magáért beszél: a régi verzió a 31 ékezetes betűből mindössze 7-et talált meg, az új meg 29-et.

predektiv.jpg

És bár az új is hibázik, meg néha túlkompenzál (7-es vs 7-és), de ez már elég közel jár a használhatóhoz. Sőt: sokkal egyszerűbb a kevés hibát javítani, mint az összes ékezetet rendesen kirakni.

És a végén százalékosan kifejezve, hogy elmondhassuk, az új operációs rendszer NÉGYSZÁZ százalékkal értelmesebb az elődjénél:

predekt2.001.jpg



Életem a Siri nevű lotyóval:

 

Köszönjük Gábornak a linket!



Hat éves az App Store!

Nehéz elképzelni, hogy volt idő, amikor az iPhone-ra nem lehetett alkalmazásokat telepíteni: nézted a főképernyőt és nem is volt ezen kívül más, nem volt hova lapozni, sőt, még ez sem volt tele ikonokkal, alulról hiányzott kettő. Aztán eljött 2008., bemutatták az iPhone 3G-t és vele együtt az App Store-t, aminek akkor talán még fel sem mértük a hatásait, de most, hat évvel később már lehet tudni, hogy az okosan átgondolt kezelőfelület mellett ezzel forradalmasította az okosmobilpiacot az Apple.

3giphone-080609-1_1.png

És akkor lássuk a legérdekesebb számokat: eddig több mint 1,2 millió alkalmazás jelent meg a boltban, ennyit arról, hogy a zárt, ellenőrzött rendszer árt a diverzifikációnak. A fejlesztők összesen 15 milliárd dollárt, 3 ezer milliárd forintot tudtak kivenni a rendszerből, ebből két évig lehetne finanszírozni a magyar egészségügyet. A legőrületesebb, hogy ebből a 15 milliárdból 10 milliárd 2013-ban jött össze, szóval hihetetlen ütemben nő a Store forgalma.

appstore-110122.png

A felhasználók 75 milliárdszor töltötték le a 9 millió fejlesztő valamelyik alkalmazását, az ő számuk egyébként másfélszeresére nőtt az utóbbi egy évben. A regisztrált felhasználók száma 800 millió.

És akkor nézzük meg a videót arról, ahogy Steve Jobs annak idején bemutatta a fejlesztőknek az App Store-t:

 

Ha szeretnél elsőként értesülni a legfontosabb Apple-hírekről, akkor like-old az ÚJ, LÁZADÓ facebookos oldalunkat, az Almalé és Kungfut. Egyébként közel ugyanekkora buli, ha Twitteren vagy ha rss-en követtek.



Csökken az Apple TV népszerűsége, jöhet a forradalmi új eszköz!

Addig tutujgatták hobbiként az Apple TV-t, amíg megtorpant a népszerűsége: csak nemrég jelentették be, hogy a set-top box már milliárdos üzletet jelent a cégnek, ezért elkezdenek komolyabban foglalkozni vele, máris vesztett a piaci részesedéséből az eszköz.

Mármint éveken keresztül piacvezető volt a saját kategóriájában, erre a legújabb számok szerint 2013-ban a Roku és a Google Chromecast is lenyomta: ezekből 3,8-3,8 millió darab fogyott, míg az Apple TV-ből csak kétmillió. Még impresszívebbek ezek a számok, ha melléjük tesszük, hogy a Roku csak az év második felében jelent meg, ráadásul aktívabban is használták ezt az eszközt, mint az Apple dobozkáját. Valamennyit javít a képen, hogy a Chromecastokat viszont egyre kevesebbszer kapcsolják be a tulajdonosok.

A teljes képhez persze az is hozzátartozik, hogy utoljára tavaly januárban mutatott be új eszközt az Apple, ami valójában a 2012. márciusában piacra dobott harmadik generációs gép olcsóbban előállítható verziója: a felhasználók szempontjából több mint két éve változatlan az Apple TV. Leszámítva, hogy nemrég olcsóbb lett, amit nyilván a Roku és a Chromecast előretörése indokolt.

Úgy látszik, hogy az Apple mostanában a számítógépeknél és a kiegészítőknél is az árcsökkentésben látja a növekedési potenciált, bár a piac inkább új, izgalmas eszközöket várna a cégtől. Meglátjuk, mennyire válik be a stratégia, ugyanakkor a hírek szerint Cupertinóban már dolgoznak a jelenleginél sokkal okosabb Apple TV-n, ami jelentős lendületet adhat a növekedésnek.

És többször leírtam már a fejlődés szerintem logikus irányát: az egymagos, A5-ös processzort le kell cserélni a kétmagos, A7-es processzorra, ami könnyedén megbirkózik az iPad Air kijelzőjének 3,1 millió pixelével, szóval a full hd tv-k 2,1 millió pixele meg se kottyanna neki. Erre a hardverre már mehetne az iOS kevésbé lebutított verziója App Store-ral, amiből rengeteg alkalmazást és játékot tölthetnénk le, így varázsolnánk megfizethető konzolt az Apple TV-ből. A technológia adott, a szoftveres oldal kezdve az operációs rendszerrel egészen az alkalmazásokig rendelkezésre áll és a mostanában piacra kerülő kiegészítőkkel kontrollerré alakítható iPhone-okkal a játékok irányításával sem lenne gond.

appletv.jpg

Továbbra is azt gondolom, hogy ez az Apple TV természetes fejlődési iránya.

Ha szeretnél elsőként értesülni a legfontosabb Apple-hírekről, akkor like-old az ÚJ, LÁZADÓ facebookos oldalunkat, az Almalé és Kungfut. Egyébként közel ugyanekkora buli, ha Twitteren vagy ha rss-en követtek. 




süti beállítások módosítása