Az Egyesült Államok felsőbb szervei már egy ideje puhítják az Apple-t, amiért a cupertinói cég nemrég olyan titkosítást jelentett be az iOS-ben tárolt bizonyos információkkal összefüggésben, amit ők maguk sem tudnak visszafejteni, csak a felhasználó. Így aztán bírói végzésre sem tudnak adatokat szolgáltatni a bűnüldöző szerveknek.

doj.jpg

Most egy új szintre érkezett a társalgás, a Wall Street Journal szerint az igazságügy egyik képviselője odáig ment, hogyaszongya: ha az Apple nem tud adatokat szolgáltatni egy gyerekrablóval kapcsolatban sem, akkor az elkerülheti, hogy elkapják, így megölheti a gyereket. Ergó az Apple titkosítása gyerekgyilkossághoz is vezethet.

Ez már-már túlmegy a Goodfriend-ügyben hallott, “ha büntetlenül megúszta, hogy nem jelentett fel minket, akkor akár embert is ölhetne büntetlenül” reakció abszurditásán. Úgy tűnik, ha a demagógia a legfelső szintet ostromolja, valami gyilkosságot kell vizionálni, és azzal rémisztgetni a közvéleményt. Az Egyesült Államokban olyan magas az ingerküszöb, hogy ki kellett húzni a gyerekbántalmazás kártyát is.

Az Apple higgadtan reagált, elmondta, hogy más eszközökkel kell elkapni az emberrablókat, olyan titkosítást nem tudnak, ami csak a jó embereknek olvasható, a rosszaknak nem. Javasolták a mobilszolgáltatókat megkeresni az ügyben.