Hatóság vizsgálódik az Apple-nél az egészségügyi adataink miatt. Nincs nyomozás, udvarias érdeklődés viszont több is: az Apple és az FTC (az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság) már többször asztalhoz ült a Reuters jelentése szerint, hogy átbeszéljék a HealthKit biztonsági megoldásait. Adja magát ugyanis a veszély, hogy ha egy program minden érzékeny egészségügyi információt tárol rólunk, az visszaélésre is lehetőséget adhat. Biztosítani akarják magukat, hogy az Apple nem kereskedik ilyen információkkal, és külön vizsgálják, hogy külső fejlesztők sem tehetik-e meg ugyanezt.

Screen Shot 2014-11-14 at 09.53.49.png

Az FTC nem kommentálta az esetet, az Apple szóvivője pedig mindenkit megnyugtatott, hogy a HealthKit fejlesztésénél a magánszféra védelme elsődleges szempont volt.

Az egészségügyi adatok kezelése egy új terület. Új lehetőségek vannak benne, és új veszélyek, amiket mérlegelni kell. Ha például Steve Jobs egészségügyi adatai kikerültek volna 2010-ben, nem tudta volna átmenteni a céget saját halálán, valószínűleg magába roskadt volna a hír hatására a részvényárfolyam, összeomlott volna az életműve.

De ne legyünk ennyire szélsőségesek. Ha egy átlagfelhasználót nézünk, hogyan lehet pénzt keresni az egészségügyi adataival? Tegyük fel, hogy minden megengedett és legális. Lehet például, hogy a sok-sok mérőeszköz adatait eladják, és valahol, egy ügyes szoftver kiolvas belőle egy trendet, ami egy adott betegségre utal (nyilván ehhez már sok hasonló információt kellett eleve begyűjtenie hasonló alkalmazásokból). Senki nem tudja, hogy beteg, csak az a szoftver, és az azt kezelő orvoscsapat. Mit tehet? Felajánlja a vizsgálatokat, a gyógyszert, a tudását pénzért, hogy meggyógyítson abból, ami évekkel később mondjuk már szövődményeket okoz vagy kinyír.

Hát a francba is, nyissuk meg a kapukat. Vigyék az egészségügyi adataimat - név nélkül persze, de kapcsolatteremtési lehetőséggel -, legyen szabad verseny, kaphassa meg mindenki. Ingyenes vizsgálatok lehetőségével bombázzanak, hogy igazolják a hipotéziseket - szar hipotéziseket így tehát nem állítanak fel, mert az drága -, gyógyítsanak meg, és nyújtsák be a számlát. Értékelje őket a HealthKit, hogy milyen arányban jött be a tippjük, és hány százalékban volt sikeres a gyógyítás. A bénák morzsolódjanak le. Egészségügyi reformot szeretnénk? Én ennél jobbat nem tudok elképzelni.

Ki szeretné, hogy csak néhány orvos törje a fejét az egészségügyi állapotunkon, ha több száz megteheti, akik kényszerítve vannak a hatékonyságra, az eredményeik ugyanis mindenki számára láthatóak, lekérdezhetőek? Veszek egy rakás mérőműszert, rákötöm az iOS-re, gyógyítsatok meg, ha beteg vagyok.

Én a fenti rendszeren dolgoznék, és ezt támogatnám. Biztosan ad lehetőséget visszaélésre, biztosan vannak benne óriási veszélyek, olyanok is, amiket itt nem említettem, de a jelenlegi helyzetnél, hogy orvos csak kétévente ha lát, biztosan jobb.