A versengés egy új szintjére ért a két vállalat, ezúttal az Apple iBeacon szolgáltatásának kissé módosított változatát dobta piacra a Samsung Proximity néven. “Összekötjük az ügyfeleket a helyekkel”, vagyis tartalmat tolnak a telefonra, ha egy adott, Proximity-képes ponton jársz.

proximity_sammy_960px.jpg

Oké, lássuk be, hogy az iBeacon a felhasznált technológiát tekintve nem egy bonyolult dolog. A Bluetooth LE az, ami lehetővé tette ezt az egészet, meg néhány plusz antenna, ami felerősíti a jelet, és képes lefedni egy egész áruházat akár. Ami az iBeaconben még van, az az adatstruktúra, hogy hányadik bit milyen információt hordoz. De végül is kit érdekel, hogy pontosan mikor sugározzák egymásnak az eszközök mondjuk az azonosítójukat, ha a végeredmény ugyanaz?

Az iBeacon inkább egy gondolatmenet, hogy mindezt mire lehet használni. A Samsung pedig ebben egy kicsit másként gondolkozik: ők nem az adott bolt saját appjának segítségével értelmezik a telefonra küldött üzeneteket, információkat, hanem az operációs rendszer tolja oda az arcunkba, akár akarjuk, akár nem. A külön app letöltése tehát a Samsungnál lehetőség, nem kötelező a BLE kommunikációhoz.

Ami egyrészt idegesítő tud lenni, ha elterjed, mivel inkább opt-out módszer, neked kell tenned, hogy megszakítsd a rád öntött reklámokat. Ráadásul az iBeacon esetében a privacy is erősebb, hiszen a Cupertinóiak nem tudják, pontosan milyen kommunikáció zajlott köztem és az adott üzlet szervere között, az iOS csak elindítja az adott programot, és hátralép. A Samsung viszont ott liheg végig a nyakadban, és lesi, hogy akkor most tényleg tetszett-e az a felső vagy nem.

Azért ez a komment a 9to5Macen üt:

Screen Shot 2014-11-14 at 10.24.35.png