Mai vendégszerzőnk Tim Cook, aki ezt a cikket eredetileg a Businessweekbe írta, de szerintem eredetileg nekünk akarta elküldeni. Viccet félre: van annyira fontos dolog, hogy az Apple vezetője publicisztikát ír, hogy lefordítsam, főleg ha Magyarországon épp arról van szó, hogy a homoszexualitás tényleg valami gyógyítható betegség, amiből ki lehet valakit kúrálni. Most pedig jöjjön Tim Cook:

OR_01-630x420.jpg

A szakmai életemben mindig megpróbáltam védeni a magánéletemet, egy bizonyos szinten. Szerény lehetőségekkel rendelkező családból származom, nem akarok feltűnést kelteni. Az Apple már úgyis a világ legárgusabb szemekkel vizsgált cége, én pedig szeretem a fókuszt a termékeinken tartani, és azokon a nagyszerű dolgokon, amiket a felhasználók elérhetnek ezekkel.

Miközben mélyen hiszek Dr. Martin Luther King szavaiban, aki azt mondja: “az élet állandóan ismétlődő, legsürgetőbb kérdése ez: mit teszel másokért?”. Gyakran megmérem magam ezzel a kérdéssel, és most arra jutottam, hogy a magánéletem védelme visszatart valami fontosabbtól. Ez vezetett engem a mai napihoz.

Évekig nyíltan kezeltem a szexuális orientációmat sok ember előtt. Sok kolléga tudja az Apple-nél, hogy meleg vagyok, és úgy tűnik, ez nem változtat azon, ahogy bánnak velem. Persze nagy szerencse, hogy olyan cégnél dolgozom, ami szereti a kreativitást és innovációt, és ahol tudják, hogy mindez csak akkor termékeny, ha elfogadjuk a másik ember különbözőségét. Nem mindenki ilyen szerencsés.

Miközben sosem tagadtam a szexuális irányultságomat, nem is ismertem el nyíltan, egészen mostanáig. Most világosan megfogalmazom: büszke vagyok rá, hogy meleg vagyok, ez a legnagyobb ajándék, amit Istentől kaptam.

Melegnek lenni számomra egyet jelentett azzal, hogy megismerhettem a kisebbséghez tartozás érzését, és megnyitott számomra egy kihívásokkal teli utat, amivel a többi kisebbséghez tartozó ember nap mint nap megküzd. Empatikusabb lettem, ami gazdagabb élethez vezetett. Sokszor kemény és kényelmetlen volt, de önbizalmat adott nekem, hogy magam lehessek, a magam útját járjam, és fölé tudjak kerekedni a szerencsétlenségnek és a bigottaknak. Egy orrszarvú bőrét adta nekem, ami jól jön, ha te vagy az Apple vezérigazgatója.

A világ sokat változott a gyerekkorom óta. Amerika az egyenlő jogú házasság felé mozdult, és a különbözőségüket bátran felvállaló közszereplők segítették lebontani az előítéleteket, és toleránsabbá tenni a kultúránkat. Mégis, az államok többségében vannak olyan törvények a mai napig, amik lehetővé teszik, hogy kirúgjanak embereket kizárólag a szexuális irányultságuk miatt. Sok helyen a főbérlő kiteheti az albérlőt ezért, vagy megakadályozhatják a beteg szüleink látogatását, a szellemi örökségünkben való osztozásunkat. Számtalan ember, különösen a gyerekek, megtapasztalják a félelmet és az erőszakot minden nap a szexuális irányultságuk miatt.

Nem tartom magam aktivistának, de belátom, mások önfeláldozása milyen sokat adott nekem. Szóval ha valakinek segít, hogy az Apple vezérigazgatója meleg, ha emiatt jobban el tudja fogadni, hogy ő kicsoda, ha ez vigasztalja a magányosságában, vagy arra sarkall másokat, hogy kiálljanak az egyenlőség mellett, akkor ezt megéri elcserélni a magánéletemre.

Elismerem, nem volt könnyű. A magánélet továbbra is fontos nekem, és meg szeretném tartani a jövőben. Az Apple az életem munkája, és továbbra is az ébren töltött időm minden percét annak szentelem, hogy a magamhoz képest a legjobb CEO legyek. Ezt érdemlik az alkalmazottak - és az ügyfelek, a fejlesztők, a részvényesek, és a partnereink. A társadalmi haladás része, hogy megértsük, egy embert nem definiál a szexuális orientációja, a bőrszíne, a neme. Én mérnök vagyok, egy nagybácsi, a természet szerelmese, fitnesz-megszállott, a déli államok szülötte, sportmániás, és még egy rakás dolog. Remélem az emberek elfogadják a vágyam, hogy a nekem leginkább alkalmas feladatokra összpontosítok, és arra a munkára, ami örömet szerez nekem.

A vállalat, amit szerencsémre én vezethetek, már régóta szorgalmazta az emberi jogokat és az egyenlőséget mindenki számára. Egy erős bázist alakítottunk ki a munkahelyi egyenlőség ügyében a kongresszus előtt, ahogy kiálltunk az egyenlő jogú házasságért is Kaliforniában. Felszólaltunk Arizonában, amikor az állami törvényhozás elfogadott egy törvényjavaslatot, ami a meleg közösséget diszkriminálja. Tovább harcolunk az általunk fontosnak tartott értékekért, és hiszem, hogy ennek a hihetetlen cégnek bármely vezérigazgatója, függetlenül a bőrszínétől, nemétől vagy szexuális hovatartozásától, ugyanezt tenné. Én személy szerint pedig továbbra is az egyenlőség mellett érvelek az embereknek, egészen amíg a lábujjaim már felfelé nem mutatnak.

Amikor megérkezek az irodámba, minden reggel Dr. King és Robert F. Kennedy bekeretezett fotóját üdvözlöm. Nem teszek úgy, mintha ez az írás egy csapatba osztana velük. Viszont lehetőséget ad rá nekem, hogy ránézzek ezekre a képekre, és tudjam, hogy játszom a rám osztott szerepet - ami nem nagy - mások segítésében. Egy napsütötte utat építünk az igazságosság felé, tégláról téglára. Ez volt az én téglám.