Februárban indult a kezdeményezésünk. Akkor döntöttem el ennek a szervezését, amikor Kroll Zsuzsával találkozva rájöttem, mennyi mindenre tudják használni a vakok az iPhone-jukat, és az mennyivel jobbá teheti az életüket. A látóknak csak kényelmes egy navigáció, nekik a Blindsquare használata viszont azt jeleni, hogy nem kell mindig megkérdezni az utcán állókat, merre van az adott üzlet. Meg tudják számolni a pénzüket a tárcájukban a telefonnal, tudják ellenőrizni, hogy ég-e a lámpa vagy be van-e kapcsolva egy gép. Tudnak Braille-írással gépelni, és parancsokat kiadni a telefonnak és még sorolhatnám.

Akkor elhatároztam, hogy az akkor csereérett iPhone-omat odaadom a szervezetnek, hogy keressenek valakit, akinek szüksége van egy ilyenre. Aztán arra is rájöttem, hogy meg kell adnom az esélyt mindenkinek: mi van, ha nem csak én gondolom úgy, hogy a régi iPhone-omat odaadom? Mi van, ha mások is megtennék, csak nem tudják, hogy kell?

A Zsuzsával készített videót sokan láttátok, amivel közelebb kerültünk annak a megértéséhez, hogyan segíthet a technika a vakoknak. A videó és a felhívás után pedig kezdtek özönleni a felajánlások.

Végül 31 iPhone és 4 iPod touch érkezett be hozzánk, a telefonok között a 3GS-től az 5-ösig mindenféle készülék volt - a 3GS-nél régebbik nem használhatóak hatékonyan a vakoknak. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) meghirdette több fórumon a nyereményjátékot, és lehetőséget adott regisztrálni. Több mint százan azonnal lecsaptak a lehetőségre, és ez a szám a hónapok alatt tovább nőtt. Végül három ütemben sorsoltunk telefonokat, az elsőről itt láthatjátok a videót, a másodikról itt, és a harmadikról készített videót most mutatom meg nektek:

Először is köszönöm nektek, hogy megmutattátok, milyen jó közösség vagyunk. Nemcsak az Apple tesz sokat a vakokért azzal, hogy a csomagolásból kibontva vakon használható a telefon, de mi is, mert hajlandóak vagyunk lemondani valamiről azért, hogy másnak jobb legyen. Gratulálok minden felajánlónak.

Még egy poszttal emlékezem majd meg erről az időszakról: a nyertesekről készített fotókból és rövid interjúkból válogatok majd össze egy csokrot, hogy lássátok ti is, kikhez jutottak a készülékek, és mennyire örülnek neki.

Köszönjük a Speedshopnak, hogy a felajánlott készülékeket átnézte és javította, ha kellett. A tortáért pedig a fagyikban is verhetetlen Erdős és Fiai Cukrászdát illeti köszönet.

Ez egy akadálymentes poszt, vagyis a látássérült olvasóknak a videó tartalmát leírom. A képernyőn oldalazva elhalad több sornyi Braille-írás egy papíron. Ezután rövid bevágásokat láthatunk az MVGYOSZ székházból, majd amikor a szintetizátor kezd játszani a csilingelő hangon, nevető embereket látunk a közönség soraiban. Láthatunk egy asztalra tett napszemüveget, majd egy öltönyös urat, aki mosolyogva elkezdi a számhúzást. Megkezdődik a sorsolás. Rövid bevágások láthatóak a húzókról, majd a torta is előkerül. A torta Apple logó formájú, csokis-almás ízű. A videón látható, ahogy felvágják, majd egy papírtányérra helyezik. Egy oklevél is látszik, amit az MVGYOSZ adott át nekem. Majd szöveget lehet látni attól a résztől, amikor a zenében a szaxofon kezd játszani. Ez a felirat: A februári felhívás óta 31 iPhone-t és 4 iPod touch-ot ajánlottatok fel a látássérülteknek. Összesen 35 ember életét tettétek könnyebbé, önállóbbá. Az oklevél mindannyiunké. Megmutattuk, hogy sokféleképp lehet segíteni, régi készülékeink felajánlásával is. Köszönjük, nagyok voltatok. Köszönjük a segítséget… a felajánlóknak az adományokért, az MVGYOSZ munkatársainak a szervezésért, a Speedshopnak a telefonok javításáért, az Erdős és Fiainak a tortáért, appleblog.blog.hu, 2014.