Az Apple megoldásai azért tudnak elsősorban a legegyszerűbbek lenni a piacon, mert az Apple-felhasználók eleve rendelkeznek egy saját accounttal. Vagyis az első, amit egy Apple-júzer megtesz, hogy regisztrál a rendszerbe, mégpedig önként, hogy hozzáférjen akár az ingyenes tartalmakhoz is, meg egy csomó lehetőséghez. Minden új szolgáltatást ebbe a már meglévő fiókba kell integrálni.

Az Apple Pay azonban messze van tőlünk egyelőre, Magyarországon továbbra is hazai szolgáltatók és bankok próbálják beindítani a fizetés új generációját. És a Simple, a nevéhez hűen, elegánsan oldotta ezt meg.

Érezték a fent leírt, regisztrációhoz kapcsolódó problémát, és minél fájdalommentesebben próbálták megoldani: egy email-cím és egy jelszó után szabad az út, és már használható is a program. Ekkor ugye még nincs hozzárendelve bankkártya a fiókunkhoz, de ez nem is feltétlenül szükséges a használathoz: a Simple alkalmazásban van lehetőség saját egyenleg feltöltésére is, amivel aztán gyorsabb lesz a legtöbb fizetés.

 

Screen Shot 2014-10-07 at 13.46.01_1.png

simple3.png

Alapvetően a fizetést segítő digitális rendszerek elkülönülnek bankkártya-integrációs megoldásokra, és saját egyenleget nyilvántartó, a fizetéseket egy szerveren intéző módszerre. Előbbinél ugyanúgy a bankkártyádról történik a fizetés, csak az adatokat nem a bankkártyáról olvassák be. Utóbbinál te utalsz a szolgáltatónak forintot, amit ő átvált a háttérben utalványra, amivel aztán a rendszeren keretein belül azt teszel, amit akarsz. Amíg a rendszeren belül maradsz, sokkal egyszerűbb a dolgod, mint a hagyományos fizetésnél: simán küldhetsz pénzt egy email-címre, a célszemély megkapja az üzenetet, hogy pénzt állt a házhoz, amit felhasználhat. Ha regisztrált. Ha nem regisztrált, és nem is akar, pár napon belül visszakapjuk az egyenlegünket.

simple2.png

A Simple azért ügyes, mert mindkettő egyszerre. A gyors regisztráció után egyből utalhatunk a programmal a saját nevünkre pénzt, az a banki utalás szokásos sebességével érkezik, utána pedig azonnal tudunk a rendszeren belül költeni. nem kell várni semmire, nem kell megadni semmit - legfeljebb a jelszót egy bizonyos összeghatár felett. Továbbra sem adtunk meg a programban mást, mint a nevünket és egy jelszót, az utalás már zárt banki rendszeren belül történt.

simple.jpg

Ha azonban megadjuk a rendszernek a bankkártya-adatainkat (nem kell OTP-snek lennie), közvetlenül onnan is fizethetünk. Így nem ér minket meglepetés, hogy lefogyott a keretünk. Ez egy sztenderd banki eljárás, melynek köszönhetően a kártyaadatok szintén nem a Simple app, hanem az OTP bank rendszerében tárolódnak. Ez a megoldás egyszerűsíti a folyamatot azáltal, hogy nem kell minden alkalommal bepötyögni kártyaadatokat, hanem bizonyos – a felhasználó által beállított értékhatár fölött – a Simple csak a jelszót kéri el.

simple1.png

Technikailag tehát felkészültek, most már csak az elfogadóhelyek kínálata a kérdés. A Simple kínálata folyamatosan bővül, jelenleg országszerte mintegy 300 italautomatából vásárolható aprópénz nélkül üdítő, az Ételfutárral országosan 300 konyháról rendelhető házhoz étel. A Mozi szolgáltatással a budapesti Corvin mozi műsorára lehet jegyet vásárolni, a Mobilpincér pedig négy hellyel bővült az elmúlt hetekben, így jelenleg a fővárosi A38, Pirítós, Farger, Café Alibi, K:antin, Kolor helyeken, és Pécsen a Café Griffben használható. Év végéig tucatnyi további étterem és kávéház csatlakozása várható. A Jegy alkalmazást a napokban élesítik, e csatorna révén hetente több száz rendezvényre válthatnak majd jegyet a Simple felhasználói.

A biztonsággal kapcsolatban pedig ezt tudták elmondani:

Az OTP Mobil Kft. nem tárol kártya adatokat, ezt a feladatot az OTP Bank rendszerei végzik, melynek köszönhetően a vásárlók bankkártya adatai a legnagyobb biztonságban vannak. Ezen felül a központi, éles szervereik az OTP Bank szerverparkjában találhatóak, így rendszerük megfelel valamennyi szigorú bankbiztonsági feltételnek.

A Simple tehát a nagy “fizess velem” forradalom első hullámán tudott megszerezni egy előkelő helyet. A többit majd eldönti az idő.

Szóval használjuk, nemsokára mindennapos lesz az ilyen rendszerek használata. A Simple ingyenes app itt letölthető.

Disclaimer: a Simple az Appleblog hirdetője