Tegnaptól letölthető a Yosemite, gondolom mindenki a backupot nyomja, meg a letöltést, meg a telepítést (ficsörlistát itt találtok), de azért álljunk meg még egy szóra az új Mac miniknél. Mert oké, hogy lett egy olcsóbb modell, meg hogy power efficient, de pár dolog szemet szúrt azoknak, akiknek éles a szeme (köszönjük az egyik tippet esőjárónak).

Screen Shot 2014-10-17 at 10.05.19.png

Mondom sorban. Egy.

Kinyírták a Mac mini Servert. Nincs többé hivatalosan, meg sehogyan sem szervere az Apple-nek, az XServe ugye már az előző háború elesettje, a Mac Pro egyáltalán nincs szerverként kommunikálva - noha egy kis buherálással azért befér a rack-szekrénybe is -, a Mac mini pedig most távozott a szervervilágból. Pedig láttunk már olyan szerverteremről készített képet, ahol több száz mini dolgozott.

Kettő.

Az új minikben mobileszközökbe tervezett LPDDR3 memóriamodulok vannak nagy valószínűséggel, amiket házilag nem lehet cserélni. Ha upgrade-elni akarsz, vidd be a szervizbe. A memóriamodulok tehát forrasztva vannak az alaplapra, vásárlás után nincs upgrade. Az Apple is ezt írja, csak virágnyelven: Configurable to 8GB or 16GB, only at the Apple Online Store.

Három.

Korábban rosszul írtam, a Mac mini legkisebb verziójában is idén kiadott Intel processzor van. Csak épp egész más kaliberű versenyző, sorban ezeket a CPU-kat kapták meg a minik:

Intel Core i5-4260U, 2.70 GHz-ig, 15 W
Intel Core i5-4278U, 3,1 GHz-i, 28 W
Intel Core i5-4308U, 3,3 GHz-ig, 28 W

Itt lehet összehasonlítani a három processzort.

Négy.

Továbbra sem az választja el a belépő kategóriát a többitől, hogy előbbiben csak vinyó, a nagyobbakban meg SSD van. De hát miért nem? Még mindig ott tartunk, hogy a legdrágább verzió kap egy Fusion Drive-ot, az alatta lévők pedig merevlemezzel bohóckodhatnak.

A legdrágább alapmodellben (329.990 forint) az egy terás Fusion Drive-ot mindenesetre lecserélhetjük ráfizetés nélkül 256-os SSD-re, a kis gép maximálisan támogatja a ráköthető külső eszközöket a két Thunderbolt 2-vel és 4 darab USB 3-as csatival, mehet rá külső vinyó. Csak úgy fog kinézni, mit Neo ébredés után.

És azt sem lehet mondani, hogy legalább egy Time Capsule-lal szépen egymásra lehetne pakolni őket. Mennyivel elegánsabb lenne az úgy.

Öt.

A 2 terás merevlemez többé nem elérhető a miniben. Legfeljebb egy tera a hely, nincs több, akármennyit is fizetnél.

Hat.

Nincs négymagos processzor a kínálatban. Semmilyen konfigurálással nem tudunk a korábban elérhető négymagos Core i7-et kérni a kis gépbe. Az alapmodellekben kétmagos Core i5 van, ami kétmagos Core i7-re upgrade-elhető.

Az Apple a merevlemez méretével, a processzorok kiválasztásával és az SSD opcióként való felkínálásával kijelölte a Mac mininek szánt egyértelmű utat. Belépő gép, amit az árcsökkentés is aláhúz. Ez a helyzet.

Minden másról Csaba beszélt a videójában tegnap, nagyon ajánlott megnézni: