Amióta megy a magyar nyelvű diktálás iOS 8-cal, szinte egyfolytában autóban ültem, úgyhogy sokat használtam. Leírom, mit tapasztaltam.

De mindenekelőtt: ahhoz, hogy a diktálás ikon megjelenjen a billentyűzeten, be kell kapcsolni a Sirit a Beállítások — Általános — Siri menüpontban. Ha ez megvan, és a magyar nyelvet állítottad be, minden jó lesz.

IMG_8679_1.PNG

A dolog működik, ha van interneted, hiszen a Siri része a diktálás.

Zajban, nagy sebességgel, lehúzott ablakkal, hogy a telefon fél méterre van a számtól a műszerfalon, úgy is. Ez utóbbi a legdurvább teszt, aminek szerintem értelmes keretek között alá lehet vetni, és az egyetlen, amire figyelnem kellett, hogy nagyon-nagyon artikuláljak és hangosan beszéljek.

Csendben, zaj nélkül pedig beszélhetek a megszokott sebességgel, csak kissé kikerekítve hangokat. Ami nem is árt ugye, mert egyébként úgy beszélek, mint egy kétségbeesett Hannibal Lecter, csak én nem a maszk miatt, hanem lustaságból.

Korábban már leírtam, milyen írásjelet hogyan tudunk beadni, itt kiderült, hogy a legfontosabb, a vessző, nem igazán megy. Egyébként nem is kell, a legtöbb üzenet, amit nem Merániai János esztergomi érsek küld a 13. században, elmegy vesszők nélkül is:

IMG_8680.PNG

Nemcsak kényelmesebb így, mint pötyögni, de végre használok ékezeteket. Jegyzetelhetek tőmondatoknál hosszabban. És működik, kevés esetben volt csak, hogy bele kellett nyúlnom, annyira hülyeséget írt le. Ha kis hülyeséget ír le, az végül is mehet, ha a tartalmat ki lehet következtetni. Ami viszont fáj: törölni nem lehet szóban. Ki kell lépni a diktálásból és törölgetni.

Szóval a mobilok, később pedig az okostelefonok megjelenése az alábbi nyelvi evolúciót eredményezte nálam, hogy összefoglaljam.

  • Szárítókötelet ne, vegyél inkább sajtot kukac nélkül (boldog idők, amikor annyi időnk volt nyomogatni a kilenc gombot)
  • Szaritokotelet ne, vegyel inkabb sajtot kukac nelkul
  • Sz ne, ink. sajt -kukac
  • Szállítóba lehetne legyél inkább sajtot kukacné. (az első beszédfelismerők kora)
  • Szárítókötelet ne Vessző vegyél inkább sajtot @ nélkül.
    Szárítókötelet ne vegyél inkább sajtot @ nélkül.
    (iOS 8, ma)