Messziről nézve mindenki azt hiszi, hogy az Apple fanatikus rajongói várnak tömött sorokban napokat azért, hogy az elsők közt tudják megszerezni az aktuális iPhone-t.

A napokban szerzett tapasztalatok alapján azonban ennél nagyobbat nem is lehetne tévedni.

Csütörtökön kimentünk Augsburgba, hogy elsőként készíthessünk nektek tesztet Magyarországon az iPhone-ról

bush_mission_accomplished_uss_abraham_lincoln_reuters_img.jpg

És az ott töltött néhány órában bőven volt lehetőségünk felmérni a helyzetet. Egészen pontosan a reggel nyolcas premier előtti estén érkeztünk, 10 óra körül, akkor már voltak, akik jó fél napja várakoztak, körülbelül 260-an voltak előttünk.

És ebből a 260-ból talán ha 60-nak volt iPhone-ja. És még ennél is kevesebben voltak a németek.

A társaság vegyes volt, de főleg oroszokból, románokból, albánokból és magyarokból állt, akik azért jöttek Augsburgba, hogy felmarkoljanak fejenként két mobilt, majd Münchenben, este, átvegyék a további kettő, előrendelt telefont, hogy aztán otthon kábé 150-250 eurós haszonnal értékesítsék őket.

Egy trip, fejenként 600-1000 euró haszon.

Akadt olyan, aki az egész családját magával hozta, más az üzletfeleit, és ha véletlenül belefutottunk németbe a sorban, az is eladta a sorszámát: a 235-öst például 100 euróért, érdekes adalék, hogy a 180-as sorszám után végül nem jutott senkinek iPhone.

Nyilván volt néhány tucat német is, aki tényleg csak azért érkezett, mert nagyon-nagyon akarta a mobilt. De a túlnyomó többség nem ilyen volt, hanem külföldi, akik a környező parkokban, székeken, vagy a földön aludtak este, és akik után a helyi köztisztasági vállalat nagy erőkkel kezdte meg a takarítást reggel:

DSC08466_2.JPG

DSC08477.JPG

DSC08474.JPG

Ezek fényében különösen kínos az a néhány percig tartó tapsolós közjáték, amit az Apple Store alkalmazottai nyomtak a nyitás előtt. A túloldalon, a sorban, volt pár mosolygós arc, de egynapos üzleti jellegű seggmeresztés után a többség szerintem inkább golyót repített volna az indokolatlanul jókedvű eladók fejébe, minthogy pacsizzon velük:

 

Mondanám, hogy az Egyesült Államokban jobban illeszkedik a tájképbe az ilyesmi, de ez sem igaz, mert egy most megjelent videó szerint már ott is csak a bevándorlók állnak sorba a mobilért.

 

És akkor itt a tesztünk arról a mobilról, aminek már a megvásárlására is egy teljes iparág épült:

 

Kiegészítés: nektek nem kell fél Kelet-Európával együtt kint szívnotok a sorokban, mert már előrendelhetitek az iPhone 6-ot a webshopunkban.