Az ArsTechnikán jelent meg egy cikk arról, hogy milyen teljesítményt nyújt az iOS 8 a legrégebbi támogatott telefonmodellen, az iPhone 4S-en.

Röviden: jobb, mint az iOS 7 az iPhone 4-en (az tényleg valami szörnyű lassulás volt), de rosszabb, mint az iOS 6 az iPhone 3GS-en (ami viszonylag pöpecül futott).

Screen Shot 2014-09-18 at 09.53.42.png

Az Apple kialakult termékpalettájában mindig van egy friss iPhone, egy tavalyi középerős modell, és egy két éves, olcsósított áru. És az új operációs rendszerrel még egy szintet támogatnak, azokat a telefonokat, amik már nem kaphatóak, de még jó rájuk az új kabát. Általában itt szokott jelentkezni jelentős lassulás az új iOS feltelepítése után. Az iPhone 4-nél konkrétan megbánták sokat, hogy feltették az iOS 7-et. Én is.

Aztán vettek egy új iPhone-t. Én is.

A cikk szerint az iPhone 4S sok tekintetben megsínyli a frissítést. Lassabban indulnak a programok, kissé lagos lesz az animáció és így a felhasználói élmény, és a függőlegesen egyre több lehetőséget kínáló operációs rendszernek (a kibővített javaslatok, widgetek újabb és újabb sorokat követelnek maguknak) a 3,5 colos képernyő már kicsi.

Az Apple tehát a szoftvert is az új méretekre optimalizálja, és egyedül hagyták azokat, akik továbbra is a régi, apró kijelzőre esküsznek. Amiről azt állították, hogy a legoptimálisabb az embernek. És igazuk volt, csak az emberek közben megváltoztak.

Evolúció. Darwin tuti nem erre gondolt.

Photo-Sep-13-2-09-09-AM.png

A Handoff is hiányzik a készülékből, mint ahogy a TouchID és az AirDrop képességeit sem kapja meg a telefon. A hardver miatt pedig az OpenGL ES 3.0, a Metal graphics API, és a 64-bites ARMv8 alkalmazások maradnak ki.

A cikk azonban jobbnak látja a helyzetet, mint az iPhone 4 vs. iOS 7 esetében, és a későbbi frissítésekkel talán még javul is a helyzet. Mindenesetre a widgetek, a beépült gombok, a külső billentyűzetek nagy jóságok, és akik nem frissítenek, fájdalmas hiányérzettel nézhetnek szembe, és az örök téllel. Úgyhogy ajánlják a frissítést. Mi még nem próbáltuk iPhone 4S-en a rendszert, saját élményről egyelőre nem tudunk beszámolni.